Ünnepélyes fogadás Montreálban

/ Takácsy Dorka Kornélia /
takacsy.dorka.kornelia képe
Az első ízben megrendezett Montreáli Magyar Hét nyitányaként szeptember 6-án dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete fogadást adott a város központjában található impozáns épületkomplexumban, amely a Salon Urbain nevet viseli.
Az est díszvendégeiLiszt Ferenc Kamarazenekaremléktábla avatás

A jeles rendezvényt egy, az ’56-os forradalomra emlékeztető emléktábla felavatása előzte meg, ami Montreál városának nagylelkű adománya. A hazájukat elhagyni kényszerülő magyarok első kanadai állomása éppen ez a város volt, így itt egy rendkívül erős és nagy lélekszámú magyar közösség telepedett le.

A fogadásra számos ország Montreálba kirendelt diplomáciai testületének színe-java eljött, valamint a meghívott illusztris vendégek listája is igen hosszú volt. Nagykövet úr a bejáratnál mindenkit egyesével köszöntött, majd Szentmihályi Gyula tiszteletbeli konzul megnyitotta az estet. Ezután dr. Ódor Bálint nagykövet úr tartott beszédet, melyben az egybegyűlteket köszöntötte, az ’56-os magyarok érdemeit, munkásságát, valamint a montreáli magyar közösség összetartását és példás kitartását méltatta.

Ezt Tarlós István, Budapest főpolgármesterének beszéde követte, aki azért érkezett Montreálba, hogy a helyi polgármesterrel a két város közötti együttműködési lehetőségekről, illetve testvérvárosi kapcsolat létrehozásáról tárgyaljon. Hangsúlyozta, hogy Magyarország szerves részét képezi a diaszpóra magyarsága is, illetve kiemelte a kormány 2010 óta végrehajtott nemzetpolitikai reformjait, és többek között a külhoni magyarok számára elérhető egyszerűsített honosítási eljárás sikerét.

Ezután Denis Coderre, Montreál polgármestere illette elismerő szavakkal a kanadai magyarokat, akik sok munkával és értékkel járultak hozzá Kanada fejlődéséhez. A gazdag étel- és italkínálat elfogyasztása közben a Muzsikás együttes káprázatos  előadása teremtett emelkedett hangulatot.

A fogadást a koncertteremben a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar felülmúlhatatlan koncertje követte, amely teljes mértékben lenyűgözte a hallgatóságot.

A Montreáli Magyar Hét rendezvényei szeptember 14-ig tartanak, a részletes program itt található.