Tünde Snijders kiállítása Hardewijkben

Nézzétek meg az égi madarakat...

/ Némethné Scherman Piroska Mária /
nemethne.scherman.piroska képe
Egy helyi holland művészeti programhoz csatlakozva idén szeptember 14-15-e között a művésznő lakásgalériájában fogadta az érdeklődőket.
Tünde SnijdersJégmadárKis kedvencek Titkos élete

A vörös szőnyegen át az étkezőkonyhába lépve mintha rögtön a hátsókertbe csöppentünk volna. A falon, asztalon, nappaliban Hollandiában honos madarak színpompás festményei fogadtak. A festmények színe, frissessége, részletgazdagsága rögtön megragadta a tekintetünket. Tünde izgatottan, de nagy örömmel, kávéval és házi süteménnyel kínált bennünket. Közben más látogatók is érkeztek, így egyszerre többeknek tudta elmesélni festőkarrierje izgalmas részleteit, állomásait, sikereit.

Hiába él közel 20 éve Hollandiában és beszéli a nyelvet a legmagasabb szinten, egy műtét miatt nem tudta befejezni a a bírósági tolmács- és fordítói szakot. Ekkor mások inspirálására kezdett festeni. A Hollandiában magyar feleségként élők többek számára is ismert beilleszkedési nehézségeinek jegét egy jégmadár törte meg.

Miért pont a jégmadár a kedvenced? Miért, vagy miben inspirál?

Nem volt tervemben pont jégmadarat festeni, valahogy ‘véletlenül’ találtam rájuk. Viszont egy minőségi festmény elkészítéséhez tanulmányozni kezdtem őket és tulajdonságaik annyira megragadtak, hogy eleinte csakis ezekkel a madarakkal ’foglalkoztam’. Kemény munkával, szorgalommal, kitartással és összetartással tudnak megmaradni a nehéz, fagyos időkben. És valahogy én is úgy éltem át az itt töltött időmet, főleg a műtétem után. Aztán itt, Hollandiában, hiába van bőven 'víz’, fagyos idők is vannak. Olyankor fontos az összetartás. Nekünk is, magyaroknak.

A festést autodidakta módon tanulta, minden egyes vásznon megörökített színpompás madár egyre magasabbra repítette. Az első festmény eladásából tudta megvásárolni a következő vásznat, festéket, az egyre színvonalasabb alapanyagokat. Így jutott el addig, hogy mára Hollandia egyik legnívósabb jégmadárfestőjének mondhatja magát. Az igazán a rendkívüli Tünde hozzáállásában, hogy nemcsak eladással, kiállításszervezéssel, saját munkáinak népszerűsítésével, karrierépítéssel foglalkozik, hanem szívesen osztja meg másokkal is ennek a csodálatos hobbinak a titkát, az erejét és fortélyát. Ezért saját otthonában kialakított műtermében képzéseket, műhelyfoglalkozásokat, rajztanfolyamokat tart öt éves kortól 105 éves korig. Képeslapjai megvásárlásával pedig bárkit örömre deríthetünk a szeretteink közül, mert ki ne örülne egy ilyen kis vidám apróságnak.

Az ő példája, hite, önzetlen segítőkészsége, önmagára találása erőt adhat sok Hollandiában rekedt, egyedül élő, egyedülálló magyar nő számára is.