Tökfesztivál a Bécsi Magyar Iskolában

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
Október harmadik hétvégéjén a Bécsi Magyar Iskola, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének iskolája első alkalommal rendezett tökfesztivált.
Tökfesztivál a Bécsi Magyar IskolábanTökfesztivál a Bécsi Magyar IskolábanTökfesztivál a Bécsi Magyar IskolábanTökfesztivál a Bécsi Magyar Iskolában

A Bécsi Magyar Iskola idei tanévére tervezett tematikus programjainak első állomása volt a tökfesztivál, amelyen az iskolába járó gyermek mellett a szülők is aktív közreműködői voltak az eseménynek.

A rendezvényen bebizonyosodott, hogy a tök nem egy unalmas zöldség, szórakoztató dolgokat készíthetnek belőle a gyerekek és a felnőttek egyaránt, valamint nagyon finom és tápláló étel készülhet belőle.

Az iskola pedagógusai rengeteg lehetőséget készítettek elő a gyermekek számára, akik nemcsak próbára tehették kézügyességüket, de egyszerre élvezhették a játékos feladatokat, programokat. A tökfesztivál keretén belül, a kézműves foglalkozásokon különböző technikák segítségével tököket festhettek, tök papírmasékat, álarcokat készíthettek. Játékos feladatok, tökös puzzle-k, memória játékok, tökkel kapcsolatos mesék, mondókák, nyelvi játékok színesítették programot. A fesztiváli hangulat során szinte minden gyermek saját arcfestést kért és kapott.

A tökfesztivál legnagyobb eseménye a tökfaragás volt. Kicsik és nagyok együtt készítették alkotásaikat, melyet örömmel vittek magukkal haza, és amire otthon rápillantva boldogsággal idézhetik fel ennek a szombati napnak élményét.

A tökfesztivál talpalávalóját az 1999-ben alakult bécsi Napraforgók néptáncegyüttes biztosította. Az együttes bemutatójában erdélyi táncokat adott elő, majd a gyerek és szülők bevonásával táncházzá alakította át a rendezvényt.

A fergeteges előadások és tökcsoda-teremtmények készítése közben a vendégek tökből készült ételspecialitásokat is kóstolhatnak, ehettek.

A Tökfesztivál lehetőséget adott a Bécsi Magyar Iskola közösségének megerősítésére, a magyar nyelv és hagyományok ápolására, a családok között új barátságok kialakításra.

Ez a sikeres rendezvény biztosítéka annak, hogy a Tökfesztivál az elkövetkező években hagyománnyá alakuljon.