Tizedik Müncheni Táncháztalálkozó

Avagy amikor a fecskéket a muzsikaszó hívja, és a téli álmát alvó sörkert megéled

/ Csanak-Balázs Lilla /
balazs.csanak.lilla képe
Jubileumi évét ünnepelte a Münchenben megrendezésre kerülő táncháztalálkozó. A hagyományosan kora tavasszal megrendezésre kerülő esemény a Münchenben élő magyarok közt végzett kultúrmisszió egyik szerves részét képezi.
A szervező, Török Éva a Tokos zenekarralGálaest; a Regös fellépése

Az első programpont a gyermekeknek szólt, ahol a Regössel már több évtizede együttműködő Varázskör biztosította a talpalávalót. A gyermektáncház után tavaszváró kézművességbe kapcsolódhattak be a gyerekek. Mindeközben a felnőtteknek néptánc oktatás zajlott. Kibili Márton és Kibili Purt Melanie balázstelki táncokat tanítottak, majd Hajdu Flórián és párja közvetítésében vajdaszentiványi táncokat sajátíthattak el a táncolók. Egy kis szünet után a gálával folytatódott az este. A Kárpát-medence népzene- és népdalkincsein keresztül idézte meg a magyar hont a diaszpóra közösségben az erdélyi Tokos zenekar, majd a Regös Néptáncegyüttes lépett színpadra bökönyi koreográfiájával.  Ezután az este a kötetlen szórakozásnak adott teret, mely hajnali nótázással ért véget.

Minden évben jelentős rendezvénynek számít a müncheni magyar közösség életében 2011 óta megrendezésre kerülő ezen esemény. A szervezők megfogalmazásában az esemény ugyanazt a célt szolgálja, mely a Regös víziója: hidat képezni a magyar és német közösségek között. Ezen az eseményen ez valóban meg is valósult, ugyanis magyarok és németek töltötték be a táncteret.

Ékes példája volt tehát ez az esemény annak, hogy miként lehet egyszerre jelen a magyar nemzeti összetartozás és a másik nemzettel való békés és gazdagító együttélés.