Testvéred minden magyar, bárhol is éljen

Folytatódik az ételkiszállítás Torontóban

/ Papp Csilla /
papp.csilla képe
Több mint egy hónapja indult el a Kanadai Magyar Vállalkozók és a Magyar Ház közös programja a Torontói Magyar Főkonzulátus támogatásával. A Maradj otthon! elnevezésű ételkiszállítási lehetőség azokat a 65 év feletti nehéz helyzetben lévő, Torontó és környéki, szépkorú magyarokat segíti, akik a koronavírus járvány miatt korlátozottan tudják megoldani az élelmiszer-vásárlást.
Készülnek az ételekKészülnek az ételektésztákSzámtalan üdvözlőkártya érkezett a Magyar Házba

A nemes kezdeményezés indulásakor a szervezők maguk sem gondolták, hogy a programot mennyi szeretet és hála kíséri majd mind az önkéntesek, mind pedig a jelentkezők részéről. Az elmúlt hetek során körülbelül 70 önkéntes segítségével zajlott a munka, mely magában foglalja a szervezést, az alapanyagok beszerzését, az ételek megfőzését, a csomagolást, valamint a csomagok kiszállítását. Jelenleg heti két alkalommal – hétfőn és pénteken – szakácsok vezetésével készülnek az ételek, amiket rákövetkező nap, kedden és szombaton szállítanak ki az időseknek. A 230 menü kiszállítása több útvonalon történik, melyeket megfelelő védőfelszerelésben (maszkban és kesztyűben) juttatnak el az önkéntes kiszállítók. Az ételkiszállítás mellett önkénteseink egyfajta összekötő kapcsot is jelentenek a külvilággal azoknak a nyugdíjasoknak, akik egyedül élve otthonukban, most teljesen el vannak szigetelve a külvilágtól. 

Boda-Lázár Judith, a Magyar Ház elnöke a következőképpen fogalmazott a több hete tartó kezdeményezésről: "Nagyon hálás a szívem az önkéntes csapatunkért, akik segítsége nélkül nem tudnánk véghezvinni azt a csodát, ami hétről hétre zajlik a Magyar Házban. Megtiszteltetés számomra ezekkel az emberekkel együtt dolgozni. Emellett nagy örömöt jelent az, hogy ebben a nehéz helyzetben segítségére lehetünk azoknak a szépkorú honfitársainknak, akiknek a magyar közösség a Magyar Házat és a magyar kultúra létrehozását köszönheti Torontóban. A nemzeti összetartozás évében ez egy páratlan összefogás, mellyel azt üzenjünk a világ számára, hogy bárhol is legyünk, mi magyarok, összetartozunk."

Az első hetet követően egyre nagyobb számban kezdtek megjelenni a különböző üdvözlőkártyák és levelek, melyekkel az idősek hálájukat és őszinte köszönetüket fejezik ki a szervezők számára. Emellett megindult az adományozás is a program folytatására, amit kezdetben két hétre hirdettek az ötletgazdák. Jelenleg a hatodik hétben járva a helyi szervezeteknek és a magánadományozóknak köszönhetően még több hétig biztosan folytatódik az ételszállítás.