Teli hassal Kanadában

Népszerű volt a magyar ételvásár

/ Csukai Magdolna /
csukai.magdolna képe
Az október 5-én és 6-án tartott windsori ételvásárt nagy sürgés-forgás előzte meg, hiszen ezek a vásárok nagyon népszerűek a magyar ízek kedvelői körében. Hatalmas mennyiségben készült a töltött káposzta és a kolbász, melyeket lehetőség volt előre megrendelni. Azonban az édesszájúaknak sem kellett aggódnia, hiszen palacsinta, zserbó és számtalan sütemény is került bőségesen a kínálatba.
kolbászok töltésekáposzták töltésecsoportképebédidő

A 210 fej káposzta torzsájának kifúrását már kedden elkezdték a férfiak, amihez évek óta egy kifejezetten erre a célra, házilag készített fúrófejet használtak. Praktikus szerkezet ez, hiszen a módszerrel nagyban megkönnyítették a káposzták levelekre bontását a másnapi forrázáskor. Szerdán, amíg egy kis csapat a káposztákat bontotta, addig mások kilószám pucolták a hagymát, krumplit, sárgarépát. A csütörtöki nap reggelén a férfiak elkezdték tölteni a kolbászokat, majd amint végeztek, rögtön keverték be a töltelék húst a káposztához. Az asszonyokkal pedig szorgosan töltöttük a káposztaleveleket a konyhában késő délutánig. A nagy munkát csak a közös ebéd szakította meg, amikor megkóstolhattuk a frissen kisült kolbászokat és a gőzölgő töltött káposztákat.

Az ételvásár mindkét napján lehetőség volt az előre megrendelt ételek elvitele mellett arra is, hogy a betérők a helyszínen fogyasszanak el egy jó magyaros ebédet. Ehhez mindent frissen főztek, sütöttek a konyhában. A menüben a töltött káposzta és a kolbász mellett megtalálható volt a nagyon népszerű gulyás és rántott hús. Az ebédidőben megteltek a szépen megterített asztalok, és órákon át jókedvű csevegéstől zengett a Mindszenty Hall.

Nagyjából 8800 darab töltött káposzta, közel 200 kilogramm kolbász, 300 adag gulyás, 300 darab rántott hús, 400 darab palacsinta és 2000 szelet egyéb sütemény készült az eseményre, melyekből morzsák sem maradtak!