Tanévkezdés Winnipegben

/ Maczó Kincső Zsófia /
maczo.kincso képe
Más kanadai városokhoz hasonlóan szeptember elején Winnipegben is elkezdődött a tanév. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy folytatódott, hiszen ebben a városban különleges a helyzet a tanévet illetően.
Kapisztrán együttes a Folklorama fesztiválonMagyarul!tánctánc 2

Winnipegben augusztusban rendezik meg a két hétig tartó Folklorama fesztivált, mely a világ legnagyobb és leghosszabb ideje működő multikulturális fesztiválja. A két hét során a különböző kultúrából származó, de Winnipegben élő népcsoportok berendeznek egy pavilont, melyben bemutatják népüknek sajátosságait, ételeit, táncait, nyelvét, kultúráját. A magyarság mindkét héten képviselteti magát, a Budapest és a Pannónia pavilonnal. Ebből adódóan a winnipegi magyarság életében sem áll meg a tanév júniusban és júliusban, ugyanis éppen ez az a két hónap, amikor a legnagyobb erőfeszítést kell tenni a fesztivál sikereinek érdekében. Feladataik közé tartozik az ételek (pl. töltött káposzta, bejglik és egyéb aprósütemények) készítése, folyamatos táncpróbák, díszlet készítése és mindenféle egyéb szervezés a pavilonnal kapcsolatban. Éppen ezért a winnipegi tánccsoportok ősszel tartanak szünetet a próbáikban.

Idén azonban még különlegesebb a helyzet, ugyanis az októberi négy napos 41. Nyugat-Kanadai Néptáncfesztivált Winnipegben szervezi meg a Kapisztrán táncegyüttes. Emiatt nem szünetelnek sem a Kapisztrán, sem a Kárpát tánccsoport próbái, hanem teljes erőbedobással készülnek – mind a gyerek, mind a felnőtt csoportok – a szombat esti gálaműsorra.

A fesztivál szervezői közé 12 táncegyüttes tartozik. Régi hagyomány, hogy a fesztivált minden évben más-más városban, más-más együttes szervezi meg. Így jelenleg a Kapisztrán táncegyüttes feladatai nem merülnek ki a táncpróbákban, hiszen ők teremtik meg a fesztiválhoz szükséges alapokat: a helyszín kiválasztása, lefoglalása, fellépők meghívása, program felépítése, workshopok, táncházak szervezése, magyarországi zenekar és táncosok meghívása, a program terjesztése stb.

A winnipegi Magyar Házban szeptemberben ismét elkezdődnek a Magyarul! nyelvórák. Kezdő és haladó szinten indulnak csoportok, melyekbe felnőtteket és idősebb gyerekeket várnak. A Magyarul! gyermekfoglalkozásra várják azokat a gyerekeket, akik szívesen ismerkednének a magyar nyelvvel vagy fejlesztenék tovább magyar nyelvtudásukat játékkal, énekkel, verssel, tánccal, mesével és kézműveskedéssel.