Új tanév kezdődött februárban!?

/ Németh Virág /
nemeth.virag2024 képe
Megkezdődött a 2024-es tanév a déli félteke országaiban, így Ausztráliában is újra megteltek az iskolapadok.
Iciri-piciri játszóház képösszeállításMagyar Iskola Sydney pillanatképSydney Magyar Cserkészet évnyitóMagyar Iskola Sydney logó

“Itt van az ősz, itt van újra...”, mondanánk Magyarországon az iskola kezdetekor. Ám a déli féltekén, Ausztráliában februárban nyitja meg újra kapuit az iskola, hasonlóan Európához, a forró nyári szünet után. A jól megérdemelt pihenést követően azonban nem csak az állami, hanem az egyéb nemzetiségi iskolák is aktivizálódtak. Ilyen iskola a Magyar Iskola Sydney is.

„Üdvözlünk a 2024-es tanévben a Magyar Iskola Sydney-ben! Várjuk az iskoláskorú, azaz 4 és fél éves kor feletti gyerekeket, akik a magyar nyelvet és kultúrát szeretnék tanulni!” Ezzel a mondattal köszönti a magyarul tanulni vágyó gyermekeket a Magyar Iskola Sydney, amely már 1975 óta fogadja diákjait, 1978 óta pedig a NSW államban működő Szombati Közösségi Nyelviskoláknak a tagja.

Az iskola a kezdetekben Flemingtoni Magyar Iskola névvel, 2019 óta pedig – a ma ismert nevén – Magyar Iskola Sydney néven működik. A tanítási idő kéthetente, szombaton 9:00-től 12:00-ig tart, amely idő alatt az eltérő korosztályú és képességű osztályok különböző interaktív, kreatív, élményt és értéket adó órákon vehetnek részt.

A Magyar Iskola Sydney mellett természetesen minden más tanuláshoz, fejlesztéshez és gyermekekhez köthető program is kezdetét vette. Ilyen például a Magyar Cserkészet Sydney vagy az Iciri-piciri játszóház is. A gyerekek ezeken a programokon játszva tanulnak magyarul, őrzik hagyományainkat és kultúránkat. Amit még kiemelnék, hogy hasonlóan, mint az iskolában, itt is kiemelten fontos szerepet kap a zene és a magyar népzene, műzene, valamint nemzeti dalaink.