Táncház Strasbourgban a Tindia zenekarral

/ Tóth Zita Valéria /
toth.zita.valeria képe
A moldvai zenét muzsikáló Tindia zenekar és Angyal Réka Sára (volt KCSP ösztöndíjas) rendeztek fergeteges táncházat a strasbourgi magyaroknak és minden érdeklődő helybélinek.
Répahúzós játék"Járjunk táncot, ripegő, ropogót..."ElemózsiaTindia zenekar

Az esemény 2017. október 7-én a strasbourgi Keleti Táncegyüttes és a tavalyi ösztöndíjas, Angyal Réka Sára közös szervezésében valósult meg. Réka mint táncoktató a Tindia zenekarral együtt Magyarországról érkezett erre az alkalomra, melyet kicsik és nagyok egyaránt vártak. A felnőtt táncházat ugyanis népi gyermekjátékok és gyermektáncház előzte meg. Nagy öröm volt látni, ahogy magyar és francia gyerekek kapcsolódnak össze a játékok által. Olyan vidáman táncoltak, hogy egy-két felnőttel együtt magam is beálltam a gyerekek közé, s együtt izgultam velük, hogy a párkereső játéknál nekem is legyen párom és ne én legyek a „büdös tojás”. Majd miután a gyerekek arcpirulásig fáradtak, színre léphettek a felnőttek is, hogy birtokba vegyék a táncteret. Kopogtak a cipők, zengett a muzsika, szólt az ének. A zenekar fáradhatatlanul játszott, s a számomra oly kedves moldvai népzene most is elvarázsolta a résztvevőket.

Az est egyik emlékezetes pillanata marad, mikor szünetben megszólított egy francia úr, aki elmondta, hogy eddig semmit nem tudott a magyar kultúráról, most viszont nagyon örül, hogy itt lehet és megtapasztalhatja ezt a vidám, felszabadult hangulatú táncot.

Köszönjük, Réka! Köszönjük, Tindia! Várunk vissza Benneteket!