A Szindbádot vetítették a New York-i Magyar Házban a költészet napján

/ Szilvay Gergely /
szilvay.gergely képe
A Szindbád című, költőinek tartott, klasszikus magyar filmalkotást vetítették a költészet napján a New York-i Magyar Házban a város több magyar szervezetének összefogásával. A vetítés alkalmából ínyencségeket szolgáltak fel, a filmről pedig Gelencsér Gáborral, az ELTE-n tanító filmesztétával beszélgetett Nagy Ildikó, a ház igazgatója.
img_9890Gelencsér Gábor filmesztétaNagy Ildikó igazgató

A Magyar Költészet Napja alkalmából a Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ, az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, valamint a New York-i Magyar Ház szervezésében a Szindbád című, legendás magyar filmalkotást vetítették a házban április 11-én, kedd este.

A filmvetítést állófogadás előzte meg, amelyen ínyencségekkel várták az érdeklődőket, hiszen maga a Szindbád is igen híres gasztronómiai jeleneteiről.

A filmvetítést a műről szóló beszélgetés követte Gelencsér Gáborral, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmtudomány Tanszékének tanárával, akit Nagy Ildikó igazgató kérdezett, s aki rámutatott: a korszakban szokatlan módon apolitikus filmről van szó; ami azért különleges, mert úgy formabontó, úgy bontja meg a történetmesélés szabályait, hogy mégis érthető és szerethető a film, szemben például a gyakran tudálékos és érthetetlen avantgárd filmekkel. Hozzátette: ez nehéz műfaj, nem hiába nincs követője Huszáriknak, nem alapított a rendező Huszárik-iskolát.

A költészet napját minden évben József Attila születésnapján ünnepeljük, aki 1905. április 11-én látta meg a napvilágot. Huszárik Zoltán rendező és Sára Sándor operatőr Szindbád című, 1971-es filmje, amely Krúdy Gyula Szindbád-történetein alapszik, költői alkotásként, képkölteményként vonult be a filmtörténetbe. A film főszereplői: Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva és Dajka Margit.