Szili Katalin a vancouveri magyar közösséggel ünnepelt

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
A vancouveri magyarsággal ünnepelt Szili Katalin, aki Ábrahám Tibor, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnökének meghívására érkezett városunkba. A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott kiemelt díszvendégként és szónokként köszöntötte a hazájuktól távol élő ünneplő magyarokat a 1956-os forradalom 61. évfordulójának megemlékezésén.
koszoruzasMagyar HázNosztalgia KlubEmlékmű

A vancouveri magyarság ezúttal is igényes és méltó műsorral készült a megemlékezésre, hiszen 1956 történelmi jelentőséggel bír minden magyar számára. Arany János ösztöndíjas társam Márai Sándor 56-os naplójából olvasott fel oly’ szuggesztív és lebilincselő módon, hogy a műsor után számos vendég elismerő szavakkal illette. Madari Péter Chopin egyik gyönyörű keringőjét adta elő zongorán, amelyet a közönség vastapssal jutalmazott. A vancouveri magyarság kedvelt rockénekese: Katona László Lulu Varga Miklós: Aki magyar, velünk tart és a Kormorán: Én Istenem című nagysikerű dalát énekelte el. Megdöbbentően hatásos volt a zeneszerző Nagy Ferenc Októberi szél című nagylélegzetű szerzeménye. Ábrahám Tibor kezdeményezésére a tömeg fél perces néma csenddel tisztelgett Hegedős Györgyi színművésznő emléke előtt, aki néhány héttel ezelőtt távozott az élők sorából. Györgyi évtizedeken keresztül a vancouveri magyar közösség elismert tagja volt és halála mindenkit mélységesen megrázott.

A műsort követően az ünneplő közönség önkéntes csoportja az Emlékmű Bizottság vezetésével a Forest Lawn temető felé vette az irányt: a hagyományoknak megfelelően a koszorúzás következett. A kezdő imádságot Lakatos Dénes plébános mondta el, ünnepi beszédet tartott Fábián Lajos tiszteletes, végül Nt. Szigeti Miklós irányításával a záró fohásszal ért véget a megemlékezés az 1956-os emlékmű előtt.

Ábrahám Tibor kíséretében Szili Katalin másnap végiglátogatta a vancouveri magyar közösségeket, hogy még teljesebb betekintést nyerjen a helyi magyarság életébe. Találkozott a Nosztalgia Klub vezetőivel és tagjaival, ellátogatott a helyi egyházi szervezetekhez, az iskolákhoz és a cserkészekhez csakúgy. A következő generáció tanítása mindig is kiemelt szerepet kapott a diaszpórában és erre különösen nagy hangsúlyt fektetnek Vancouverben is.

Megtekintette a British Columbiai Egyetem azon területét is, ahol az 1956-os események után a soproni Erdőmérnöki Főiskola hallgatóinak és oktatóinak lehetősége volt arra, hogy magyar nyelven folytassák a tanulmányaikat. Lehetősége volt megtekinteni Józsa László elismert mérnök fő művét a gyönyörűen kifaragott székelykaput is.

Természetesen városnézésre is maradt idő, hiszen Szili Katalin először járt Vancouverben. A Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke és felesége gondoskodott arról, hogy a díszvendég megcsodálhassa a környék legszebb látnivalóit. Ellátogattak Squamishba, a hatalmas Shannon Falls vízeséshez, majd ezt követően elmentek Whistlerbe, a 2010-es téli olimpiai játékok, illetve az azt követő Téli Paralimpiai Játékok színhelyére is.