Szent Patrik napja Ausztráliában

Ausztráliában mindenki egy kicsit ír – na jó, leginkább Szent Patrik napján igaz ez!

/ Reményi Tamás /
reményi.tamás képe
Az Ausztráliába érkező első telepesek között sok ír volt, s az Ausztráliai Statisztikai Hivatal szerint ma az ausztrálok mintegy 30 százaléka rendelkezik ír származással. Így érthető, hogy bár Írország földrajzilag igencsak messze van, de Szent Patrik napja továbbra is elismert és kedvelt Ausztráliában.
Szent Patrik napjaZöld színben úszott az Operaház SydneybenÜnneplők a városbanSzent Patrik ábrázolása

Ausztráliában március 17-én nagyszerű indok Szent Patrik napja arra, hogy zöldbe öltözz, és szórakozz. 2019-ben e jeles nap épp hétvégére esett, így már szombaton, s még inkább vasárnap Sydney-ben rengeteg helyen találhattunk különböző rendezvényeket. Ír táncosok, zenészek, felvonulások, családbarát események, arcfestés és mesemondó szórakoztató műsorok vártak kicsiket és nagyokat.

Szent Patrik keresztény térítő volt, akit leggyakrabban Írország védőszentjeként, vagy Írország apostolaként tisztelnek, jóllehet ezt a címet Írországi Szent Brigitta és Szent Kolumba is megkapták. Szent Patrik a római Britanniában született, apja, Calpornius diakónus volt, nagyapja, Potitus pedig pap. Tizenhat éves korában elrabolták és rabszolgának Írországba hurcolták. Itt Patrik pásztorként dolgozott és hat évig maradt fogságban. Azt írja, hogy hite nőtt a fogságban, valamint naponta imádkozott. Hat év elteltével egy hangot hallott, ami azt mondta neki, hogy hamarosan haza fog menni, majd azt, hogy a hajója készen áll. Urától elszökve egy kétszáz mérföldre lévő kikötőbe utazott, ahol talált is egy hajót. Különféle kalandok után hazatért családjához az immár húszas évei elején járó ifjú. Miután felvették az egyházba, felszentelt püspökként tért vissza Írország nyugati és északi vidékeire, azonban kevéssé ismertek itteni működési helyei. Már a hetedik században Írország védőszentjeként tisztelték.

A legtöbb, életére vonatkozó adatot későbbi, a hetedik századtól kezdődő hagiográfiák szolgáltatják, ezek alapján életét 340. és 440. közé tehetjük, és 428-tól kezdődően feltételezhetjük észak-írországi térítését. A Patrik életére vonatkozó évszámokat nem lehet bizonyosan megállapítani, de egy széleskörűen elterjedt magyarázat szerint az ötödik században tevékenykedett misszionáriusként Írországban.

Szent Patrik napját halálának napján, március 17-én ünneplik. Mind Írországban és azon kívül is ünneplik úgy egyházi, mint világi ünnepnapként is. Az ír egyházmegyékben egyházi ünnepként és parancsolt ünnepként is megülik, míg az országon kívül ez maga Írország ünnepe. A legenda szerint Szent Patrik a szentháromság tanát egy háromlevelű lóherével magyarázta az íreknek, így illusztrálva a keresztény tanításban a három isteni személy egységét. Mára a lóhere Szent Patrik napjának központi szimbólumává vált.

A háromlevelű lóherét már a kereszténységet megelőzően is szent növénynek tartották Írországban. Zöld színe és alakja sokak számára az újjászületést és az örök életet, három levele pedig az ősi, pogány vallás szent számát, a hármast, valamint az ősi hármas istenségeket szimbolizálta.

A hétvége során a Szent Erzsébet otthon lakói is megemlékeztek e jeles napról, vidám műsorokkal, ír zenével, vendég gyermekkórussal, ír ételekkel és sörrel tették a napot emlékezetessé. Valamint Szent Patrik közbenjárását és áldását kérték az otthon minden lakójára és dolgozójára!