Szent László emlékév Oslóban

Pop-up freskó kiállítás, kürtőskalács és szentmise

/ Dr. Erdő Andrea Anna /
erdo.andrea.anna képe
Mozgalmas időszak november közepe a norvég fővárosban.
Bartos Károly atyavendégseregpop-up kiállításSt Joseph magyar mise

November 15-én rendeztük meg Történetek Erdélyországból címmel az elsősorban a Székelyföldet, annak történetét, neves személyiségeit, valamint nem utolsósorban autentikus ízeit is bemutató előadást Oslóban, Magyarország nagykövetségén. Az esemény apropóját részben az adta, hogy Kézdivásárhelyről Norvégiába látogatott Bartos Károly atya, aki örömmel mesélt szülőföldjéről, annak múltját, jelenét és lehetséges jövőbeli helyzetét is számba véve. Az est fényét emelte a hamisítatlan székely kürtőskalács.

Az esemény kiváló alkalmat kínált arra is, hogy megemlékezzünk a 940 éve trónra lépett és 825 éve szentté avatott Szent László királyunkról. Károly atya mesélt papi szolgálatának korábbi állomásairól is, melyek közül több helyen Szent László freskók is találhatók. Ezeket a követség előterében felállított pop-up kiállításon tekinthette meg az érdeklődő vendégsereg. A hét azonban még ezzel nem ért véget. November 19-én, vasárnap Szent Erzsébet napján magyar nyelvű Szentmisét is hallhattunk az Oslo központjában található St Joseph templomban.

Norvégiában kis számú római katolikus hívő él, hiszen a helyiek főként az evangélikus egyházhoz tartoznak. Ennek is köszönhető, hogy heti rendszerességű magyar nyelvű szentmisét Teres Ágoston atya néhány évvel ezelőtti sajnálatos halála óta nem látogathat az Oslóban élő magyar közösség. A helyi magyar hitélet fenntartása érdekében a Norvég-Magyar Egyesület tart kéthetente közös rózsafűzér imádságot az eikeli római katolikus templomban, valamint évente két-három alkalommal szerveznek magyar pap által celebrált misét.

Így hát a vasárnap igazi ünnepnek bizonyult, hiszen nem csupán Szent Erzsébetről emlékeztünk meg, hanem anyanyelvükön imádkozhattak együtt az egybegyűlt hívek. Szentbeszédében Károly atya folytatta a lovagkirály méltatását és felhívta a figyelmet szentjeink életének néhány ma is fontos és követendő tanulságára. A diaszpórában élő magyarság számára legfontosabb ezek közül a felebaráti szeretetet, hiszen a magyar nemzet fennmaradása szempontjából létfontosságú, hogy egymást tisztelve segítsük, bárhol éljünk is a világon.