Szent István országa

A Nemzeti összetartozás éve programsorozat Hamiltonban

/ Balla Barbara /
balla.barbara képe
2020 a Nemzeti összetartozás éve. Különleges jelentéssel bíró elnevezés ez, főleg, ha a magyar diaszpórára gondolunk, ezért Hamiltonban egy egész programsorozattal készülünk erre.
Nemzeti összetartozás éve programsorozat Hamiltonban- Szent István országa előadásNemzeti összetartozás éve programsorozat Hamiltonban- Szent István országa előadásNemzeti összetartozás éve programsorozat Hamiltonban- Szent István országa előadásNemzeti összetartozás éve programsorozat Hamiltonban- Szent István országa előadás

A programsorozattal célunk, hogy a magyar történelmet, identitást és kultúrát talán legjobban formáló eseményeket előadások formájában bemutassuk a hamiltoni magyar közösségnek, melyek alapján képezik a nemzeti összetartásnak. Az első ilyen alkalommal, január 26-án egy történelmi előadás keretén belül emlékeztünk meg Szent Istvánról és államalapító tevékenységéről. Az előadás több volt, mint egy egyszerű történelem óra, mint ahogy Szent István ránk bízott öröksége is több, mint egy jól hangzó mondatrész.

Mivel 5 hónapja élek és mozgok együtt a hamiltoni magyar közösséggel, úgy gondoltam, szükség van arra, hogy a megemlékezések mellett nagyobb gondot fordítsunk a magyar történelem megismerésére. A témaválasztás segítette, hogy mindenképp szeretnénk egy vázlatot adni a rendezvénysorozattal és ezen felül a 2020-as cserkész JUBI tábor témája is Szent István országépítése lesz. Így adott volt, hogy ezzel kezdünk. Külön öröm számomra, hogy a rendezvény megszervezése mellett a történelemmel is foglalkozhatok – hiszen mindkettő nagy szenvedélyem, az pedig még nagyobb boldogság, hogy a közösség ilyen szeretettel és lelkesedéssel fogadja az új ötleteket.

Az előadáson áttekintettük Géza fejedelem tevékenységeit, amivel megalapozta fia, Szent István országépítését. Ezután első, szent apostoli királyunk trónra kerülésének körülményeit, törvényhozó intézkedéseit, állam- és egyházszervező tevékenységeivel foglalkoztunk, lelkileg töltekeztünk az Intelmek soraiból. Az elhangzottakat egy jó hangulatú interaktív kvíz formájában összegeztük.

Az előadás végi összefoglaló mindannyiunk számára tanulságos volt. Szent István többet hagyott ránk, mint nosztalgikus képet az első királyunkról. Mai napig őrizzük a vár- és egyházmegyék ősi neveit és kereszténységünket, mely – hisszük – a magyar nyelven és kultúrán túl megmaradásunk záloga és a legerősebb összekötő kapocs, amely földrészeken átível. A 2020-as év remek példa hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos egységben gondolkoznunk, és jó alapot szolgáltat, hogy ezt a gondolatot magunkkal vigyük. 

A Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából rendezett további programok Hamiltonban:

Március 15.: Megemlékezés a nemzeti összetartozás jegyében. A reformkor nagy pillanatai. 

Április 26.: Kóbor című dokumentumfilm vetítése és kvízest 

Május 12.: Boldog Gizella közösségi könyvtárunk megnyitója 

Május 30.: Történelmi előadás Trianonról