Székelyföldre érkezni kanadai táncparketten

Székely bál a torontói magyar közösséggel.

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
Fehér alapon, piros és fekete színekben pompázott 2023. október 28-án a torontói Magyar Ház véndésége. Az Orbán Balázs Társaság 33. alkalommal rendezte meg hagyományos, és rendkívül színvonalas rendezvényét, a Székely Bált.
báli élményekbáli élményekbáli élményekbáli élmények

Szívet melengető fogadtatásban részesülhetett minden kedves vendég, aki a bejáratnál felállított, igazi hangulatot megteremtő székely kapun áthaladt, majd a jellegzetes székely pálinkák kifinomult ízvilágát kóstolhatta ráhangolóként. Az örömteli találkozások közben a bál hivatalos megnyitója előtt minden vendég megtekinthette a terembe kiállított gyönyörű Székelyföld tájképeinek sorozatát. Bálint László, és Tordai Ede fényképészek hozták el a diaszpórába a fotóscsapatuk által megalkotott Varsági Műhely fénykép kiállításukat, amelyeken elsősorban Székelyvarság kincsei vannak megörökítve. Bámulatos és meghatottságot tükröző munkáik szívdobogtató élményt adtak az érdeklődőknek.

„Ősi szálait fond újra, kemény szövetté: a lelket!” Orbán Balázs

A Székely Bál megnyitásaként a székely himnusz csengte be az egész Magyar Házat Pál Dóra ének kíséretében. Az 1990-ben létesített Torontó, és környékén tevékenykedő erdélyi jótékonysági szervezet elnöke, és ugyanakkor a bál főszervezője, Elekes Imola köszöntötte a teremben lévő székely vendégeket, és kedves hozzátartozóikat. Néhány konzuli köszöntő, és az asztali áldást követően vonultak be karonfogva a várva várt Kossuth Táncegyüttes fiataljai. A táncosok lenyűgöző jókedvvel, és színvonalas produkcióval ajándékozták meg a nézőket. A fellépésükből áradó igazi vidám, és hovatartozásunkat megerősítő energiákból töltekezhetett mindenki, majd foghattak hozzá az erdélyi ízvilág finom falatjaihoz. A székely káposzta, a második fogás hús és köretek tárháza nagyon gazdag élményt adott. A székely ruhában tündöklő fiatal felszolgálók külön hozzájárultak a falatok jólesettségéhez.

A vacsora, koccintások, tombola, sok kedves szó és találkozások után már csak a fergeteges mulatság volt hátra, amelyet a Szinkron zenekar változatos repertoárja biztosított a bálozni vágyó fiatalok, és idősebbek számára egyaránt. A hangulat éjszakába nyúlóan mindvégig pezsdült a székely mosolyoktól, dobogtatásoktól, énekszótól.

Nekem, mint Kanadába frissen érkező székelyudvarhelyi fiatal a legemlékezetesebb, és legszebb élményem mégis csak az volt, hogy ekkora erdélyi tömeg tud összegyűlni itt is a diaszpórában. Őrizni az otthonnak lelkületét Székelyföld különböző tájegységeiről. Visszaemlékezni, majd mesélni az ottani életről, családi hagyományainkat ilyen módon is továbbadni, erősíteni egymást a székely identitásunkban, és annak sugárzó energiáiról, értékeiről.