Szabadság, szerelem

/ Császár Ilma Dóra /
csaszar.ilma.dora2023 képe
A 2023-as év egyik fő magyar vonatkozású eseménye Petőfi Sándor 200. születésnapja volt. A Spanyolországban élő magyarok közössége ez alkalomból számos programot szervezett. Az eseménysorozatot pedig egy spanyol-magyar nyelvű Petőfi antológia, és az ehhez kapcsolódó rajzpályázat zárta.
PetőfiPetőfiPetőfiPetőfi

 

Tavaly június 10-én a Madridi könyvvásáron két programmal is tisztelegtünk költőnk előtt.

Délelőtt a költő "János vitéz" című alkotását feldolgozó animációs játékfilmet, Jankovics Marcell ikonikus alkotását vetítettük le az érdeklődőknek.

Ezt követően egy teltházas pódiumbeszélgetésen a készülő kétnyelvű antológia fiatal fordítói, és a közös munka vezetői osztották meg tapasztalataikat a fordítási folyamatról, és a költő műveinek interpretálásáról.

A beszélgetésen részt vett: Bakucz Dóra egyetemi oktató, fordító, Marta López Vilar költő, fordító, egyetemi oktató, Tóth Gergő a Complutense Egyetem magyar lektora, Esmeralda Malinalli Díaz Pérez, Camila Beatriz Parra Herrera, Giuseppe Orrù, Gonzalo L. Gato Seco,  valamint Miriam Palacios Martínez.

Az esemény egyik kiemelkedő része volt a rajzpályázat, mely Petőfi Sándor műveiből ihletődött. A pályázóknak két szabadon választható Petőfi vers alapján kellett elkészíteniük alkotásaikat. A Spanyolország, és Magyarország 14 különböző pontjáról érkezett alkotásokat három korosztályba csoportosítva értékelte a zsűri. A lezárult pályázat eredményeit nyilvánosságra hoztuk a spanyolországi magyar közösség weboldalán, és facebook oldalán is. Az elkészült antológia borítójára pedig az abszolút nyertes alkotás került.

A Petőfi 200 programsorozat zárásaként decemberben Nagykövetségünk a madridi Conde Duque Kulturális Központban tartotta az antológia hivatalos könyvbemutatóját.

A rajzpályázatra beérkezett művek az alábbi linken megtekinthetők: http://tinyurl.com/5asz6sjh