Sydney: Erzsébet napi búcsú Böjte Csabával

A Szent Erzsébet Otthonba látogatott a ferences szerzetes

/ Reményi Tamás /
reményi.tamás képe
Ausztráliai körútja folytatásaként Böjte Csaba, ferences szerzetes 2018. november 18-án Melbourne-i látogatását követően Sydney-be érkezett, hogy közel egy hetet töltsön az ausztráliai magyarok közösségében.
Néptánc Kovács Marci (KCSP), vezetésével a búcsúbanBöjte Csaba az Erzsébet napi búcsúi forgatagbanGonye Judith, Böjte Csaba, Hollai Anna, Szondi Jenő atyaCsaba testvér mutatta be a búcsúi szentmisét

A katolikus hívek és Sydney egész magyar közössége nagy létszámmal jelent meg a Szent Erzsébet Otthonban, ahol nem csak Csaba testvér fogadására készültek, de az otthon és a templom védőszentjének, Árpádházi Szent Erzsébet ünnepére, a templom búcsújának ünneplésére is összegyűltek az emberek. Ez az év legnagyobb magyar eseménye Sydney-ben. A szentmisét követően igazi búcsúi hangulatban a legízletesebb magyar ételek és italok is megkóstolhatók, és a magyar kultúra és hagyomány is nagy hangsúlyt kap ekkor.

A szentmise kezdetén Hollai Anna, az egyházközség elnöke köszöntötte Böjte Csabát és Szondi Jenő atyát, a Szent Erzsébet Otthon lelkipásztori ellátásával megbízott katolikus papot és Péterfy Kundot, a helyi református közösség vezetőjét. A református lelkész beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy csak az láthatja Isten dicsőségét, aki mozgásban van, aki életében folyamatosan Jézussal jár. Aki pedig Jézus Krisztust követi, az nem járhat sötétségben, mert Jézus a világ világossága!

Csaba testvér a szentmise keretében megfogalmazott üzenetében Jézus Krisztus, Árpádházi Szent Erzsébet és az Ausztráliában élő magyarok egy közös jellegzetességére hívta fel a figyelmet: mindannyian elköltöztek egy új világba. Ahogy Jézus a Mennyek Országából ideköltözött közénk, Szent Erzsébet Sárospatakról Németországba, úgy az ausztráliai magyarok vagy felmenőik kényszerűségből vagy szabadon választva elhagyták szülőhelyüket és Ausztráliába költöztek. Böjte Csaba további három fontos jellemzőre hívta fel a figyelmet, amit meg kell tanuljunk a két példaképtől: 1. Szeressük tiszta szívvel a Mennyei Atyát, ahogy azt Jézus és Szent Erzsébet is tette! 2. Bátran legyünk jókedvűek, vidámak, ahogy a gyermek Jézus is és a szent is felszabadultan és örömmel telve élte az életet. A boldog, keresztényi élethez fontos a „re-kreáció”, „újra-teremtés”, a kapcsolatok újra teremtése, ez pedig csak akkor lehetséges, ha beszélgetünk, együtt vagyunk szeretetben a hozzánk közel álló személyekkel. 3. Ne a tárgyak, épületek, az anyagiak legyenek az elsődlegesek az életünkben, hanem a közösség építésére helyezzük a hangsúlyt. Ha már itt élünk Ausztráliában, akkor itt kell élni a krisztusi életet. Ausztráliának még csak egy szentje van: Mary MacKillop, van hely bőven, itt is lehet szentnek lenni. Szentbeszéde zárásaként átadta Dr. Erdő Péter bíboros meghívását a 2020-ban, Budapesten megrendezésre kerülő Eucharisztikus Kongresszusra. Ajándékként pedig egy a magyar koronát viselő, fából faragott „Kisjézus” szobrot hozott a magyar közösségnek Csaba testvér, imádkozva azért, hogy a Sydney-ben élő magyarok közösségi életükben megújuljanak.

A szentmisét követően a szerzetes végiglátogatta a portékáikat áruló magyar árusokat, Gonye Judith, az Erzsébet Otthon vezetőjének meghívására részt vett az ünnepi fogadáson, megkóstolta a finom ételeket és részt vett a kulturális és szórakoztató délutáni programokon. A nap zárásaként az otthon lakóival beszélgetett munkájáról és az otthonban élők életéről.

Az Erzsébet napi búcsú során megnyitott a Szent Erzsébet Otthon felújított múzeuma, ahol a magyar kultúrával és történelemmel kapcsolatos kiállítás fogadta az érdeklődőket!