Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) őszi közgyűlése

/ Mészáros Attila /
meszaros.attila képe
Svédország magyar egyesületeinek vezetői találkoztak Hälleberga Tábortanyáján.
TerítékTangóharmonikaDobos torta

Szeptember második hétvégéjén Svédország megannyi városa magyar közösségének vezetője hosszú útra indult Hällebergaba, ahol a SMOSZ tábortanyája található. A cél közös volt, a SMOSZ, azaz Svédországi Magyarok Országos Szövetségének őszi közgyűlésére indultak az idei Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasaival egyetemben.

A mi kis csapatunk Stockholmból indult péntek délután, de ezt még egy nagyon fontos tevékenység megelőzte. Ugyanis az utazás előtti napokban úgy döntöttünk, hogy mi igenis házi kenyeret viszünk magunkkal a közös reggelikhez. Így mentorhelyettesemmel, Feldőtő Sándorral egész nap mértünk, dagasztottunk, kelesztettünk, szakajtottunk és végül 16 vekni finom házi, ropogós héjú kenyeret sütöttünk meg. A siker nem maradt el, mindenki díjazta a házi ízeket. A péntek esténk a szállás elfoglalásával és ismerkedéssel telt el. Bihari Szabolcs elnök úr mindenkit köszöntött és mindenkihez volt egy-egy kedves üdvözlő szava.

Szombat reggel eszméltünk rá, hogy mennyire szép helyen is vagyunk. Minden zöld, az erdőben friss gombák és áfonyák, a levegőt pedig harapni lehet, olyan tiszta. A délelőttöt ösztöndíjas társaimmal a közeli tó mellett töltöttük, ugyanis meglepetésműsorral készültünk a mentoraimnak, akik születésnapjukat ünnepelték. Ezt finom ebéd követte, majd délután mi is részt vettünk a közgyűlésen. Itt főként az egyesületek működése, problémái és azok megoldása, programok megbeszélése és egyéni felvetések voltak napirenden. Az estét fejedelmi vacsora zárta, az ösztöndíjasok előadták rövid köszöntőjüket, majd előkerült Ingela Dervalics Pronchev tangóharmonikája, és hajnalig meg sem állt a nótázás.
Másnap az ösztöndíjasoké volt a főszerep. Meghallgattuk elődeink munkáját, valamint közös ötletelések voltak a még sikeresebb év érdekében. Ezután egyesével bemutatkoztunk és elmondtuk a terveinket. A jelen lévő mentorok, mentorhelyettesek és vezetők egytől egyig jól fogadták az ösztöndíjasokat és mindenkit sok-sok sikeres önálló és közös munkára buzdítottak. Szerencsénkre Svédországban is rengeteg jól működő egyesület van, így mi legjobb tudásunk és gyakorlatunk szerint tudjuk még színesebbé és változatosabbá tenni a programokat.
A csodás hétvége után még pár óra autókázás várt ránk, majd városunkba visszatérve meg is kezdődtek az őszi munkálatok. Köszönjük, SMOSZ a hétvégét!