Süssünk, süssünk valamit…

/ Vadlövő Gabriella /
vadlovo.gabriella képe
Több újdonsággal, új ötlettel rukkoltak elő idén a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének tagjai. Az egyik ilyen közösségépítő tevékenység a közös sütés-főzés. A sajtos rúd, és a gulyásleves elkészítésének fortélyai után decemberben sor került a Luca pogácsa, és a mézeskalács receptjeinek elsajátítására is.
Elkészült a pogácsaTöpörtyűs pogácsát készítünkMézeskalács díszítés Az ügyes kukták

Töpörtyűs pogácsát sütöttünk a szkopjei magyarokkal 2023. december 13-án. Miközben sürögtünk-forogtunk, tésztát gyúrtunk, és szaggattuk a pogácsákat, a Luca naphoz kötődő szokások egy részét is megismerhették a Teleház tagjai. Kiderült számukra egyebek mellett az, hogy mi is a Luca-széke, miért és hogyan készült, de arról is szó volt, hogy ezen a napon kell búzát vetni, amely a jövő évi termést jósolja majd meg.

A fiatal lányokat azonban a Luca-cédulákhoz fűződő babonák érdekelték a legjobban. A hajadon lányok régen ugyanis december 13-án 13 lapra 13 legény nevét írták. A cédulák közül egészen karácsonyig mindennap kihúztak egyet. Amelyik név utolsónak maradt, a rajta szereplő név lett a leány jövendőbelijének a neve. 

A pogácsasütés remek hangulatban telt, sokan voltak kíváncsiak a receptre, és mindannyian ki is vették a részüket a munkából. A Teleház helyiségei megteltek lelkes háziasszonyokkal, és egy-két férfi is benézett és segített a pogácsakészítésben. Az sem elhanyagolható tény, hogy a végén az utolsó darabig meg is ettük a ropogós, omlós töpörtyűs pogácsákat.

Néhány nappal később pedig a mézeskalács készítésének fortélyaiba avatta be a macedóniai magyarokat Sztamenkovszka Erzsébet. Ezúttal is lelkesen álltak hozzá a munkához, gyúrták a tésztát a mézeskalácshoz, majd díszítették is azokat.

A hagyományos magyar ételek, sütemények nagy népszerűségnek örvendenek a macedóniai magyar körében. Ezért is gondolom remek alkalomnak az ilyen összejöveteleket, amikor nem csak kóstolni, de meg tudják tanulni azok elkészítését is.