"Sárközi menyecske" a szarajevói olimpiai sportcsarnokban

Büszkén és csinosan magyar népviseletben

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde képe
Advent második hétvégéjén rendezték meg a bosznia-hercegovinai diplomáciai közösségek szervezésében a Diplomáciai Téli Vásárt, melyen különféle egzotikus, a képviselt országokra jellemző és helyi termékeket/ajándékokat vásárolhattunk, de kiváló ételeket is kóstolhattunk.
Sárközi népviselet, ünnepi hangulatNépviseletek találkozása,Montenegró és MagyarországMagyarország - Hungary, a csapat egy részeSvájci mesevilág

Idén több mint 40 nagykövetség, illetve nemzetközi szervezet várta a látogatókat a szarajevói olimpiai sportcsarnokban, az eladásából befolyt bevétel teljes összegét pedig a bosznia-hercegovinai rászoruló gyerekeknek és fiataloknak szánják a szervezők.

Magyarország szarajevói nagykövetsége is jelen volt az eseményen, és az odalátogatókat a jobbnál jobb magyar termékek mellett finom magyar gulyással is várta, melyet a Butmirban szolgálatot teljesítő magyar kontingens lelkes kis csapata készített el a jótékonysági rendezvényre.

A Szarajevói Magyar Nagykövetséggel együttműködve jómagam, mint KCSP-ösztöndíjas is részt vehettem a Diplomáciai Téli Vásáron. Minden lehetőséget megragadva Bosznia-Hercegovina fővárosában, nem titkolt szándékom az volt, hogy büszkén viselve a sárközi népviseletet, minél szélesebb körben megmutassak egy pici szeletet hagyományaink csodálatos világából, és ezzel is hozzájáruljak a magyar értékek fenntartásához. Színpompás sárközi népviseletben, mosolyogva vártam vendégeinket. Nagyon sokan kíváncsiak voltak az ékes öltözékre, kérdéseket kaptam a ruhámmal kapcsolatosan, és rengetegen készítettek közös fotót velem.

A Sárköz Magyarország Tolna megyei néprajzi listája: Alsónyék, Decs, Őcsény és Sárpilis községek területét foglalja magában, és a sárközi népviselet a magyar népviseletek között megkülönböztetett figyelmet érdemel.

Végezetül pedig szeretnék külön köszönetet mondani Kisimre Szerda Annának, a topolyai (Vajdaság, Szerbia) Kodály Zoltán Magyar Művelődési Egyesület elnök asszonyának és férjének, Kisimre Árpádnak, a Cirkalom Táncegyüttes művészeti vezetőjének, akik ezeket a csodálatos népviseleti ruhadarabokat biztosították számomra.