Rákóczi Gála

A Rákóczi alapítvány ünnepi gála estje

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
A kanadai Rákóczi Alapítvány fennállásának idén a 70. évfordulóját ünnepli. Az Alapítvány egyik alappillére a külhoni magyar diákok nemzeti összetartozásának megteremtése, és fenntartása. Ezt a célkitűzést az idén már 27. alkalommal rendezte meg a Rákóczi Mozgótábor, és a "Diákok Határok Nélkül" program keretén belül valósítja meg.
bálgála

A Rákóczi Alapítvány hagyományos Gála Bálja kezdetektől fogva az ontarioi, és észak-amerikai magyarság egyik kulcsfontosságú eseménye. Három év kimaradás után 2023. szeptember 22-én került sor az idei Gála megszervezésére, melyen azok a kanadai magyar jeles közreműködők gyűltek össze, akik az Alapítvány munkásságát, és tevékenységeit kiemelkedően támogatják. A Gála Bál elsődleges célja, hogy támogatást biztosítson az Alapítvány főbb célkitűzéseinek eléréséhez.

A vendégekkel és pompával teli Old Mill étterem előterében tekinthették meg az Alapítvány támogatására felajánlott műalkotásokat. A Gála vendégei licitálhattak a Heinemann András által felkínált, a lenyűgöző Sziklás-hegység szépségét visszaadó fényképre, valamint néhai Majthényi Barbara elbűvölő tájat tükröző festményére. A különleges árverés sikeresnek bizonyult, hiszen számtalan licit érkezett a műalkotásokra, és ezzel komoly bevétel gyűlt össze. Az aukció bevételének jelentős része a 2024-es anyaországi Magyarságismereti Mozgótábor finanszírozására fordítódik. A tábor mellett ezen támogatások az Alapítvány egyéb tevékenységeit is segítik, mint például a kárpátaljai étkeztetési program működtetését, vagy a „Carpe diem” ösztöndíjprogram fenntartását.

A Gála kiemelendő eseménye volt a Rákóczi-díj átadása Dr. Papp Aykler Zsuzsa elnök, valamint Prof. Dr. Diósady Levente alelnök vezetésével. A kuratórium egyértelmű határozata alapján, a 2023-as Rákóczi-díj elismerésben Dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország Kanadai Nagykövete, és Bethlenfalvy Péter Ontario Tartomány pénzügyminiszere részesültek.

A Gála Bál színvonalát a Kodály Néptánc Együttes lelkesítő műsora, majd ezt követően Magyar Kálmán, és zenekara által nyújtott szórakoztató zenei felhozatal tette felejthetetlen élménnyé minden résztvevő számára.