A Pécsi huszárok elfoglalták Seattle városát.

/ Huszár Márton Áron /
huszar.marton.aron képe
Pécsről érkezett édesapám, Huszár Ferenc, aki hagyományőrző huszár. Felhúzta a huszár egyenruhát, oldalára felcsatolta a kardot, fejébe húzta a csákót, megigazította a mentéjét és belépett a magyar közösségbe. Gyerekek, kicsik, nagyobbak, cserkészek, szülők, nagyszülők, a Washingtoni Amerikai Magyar közösség tagjai közé.
huszár, márciushuszár, márciushuszár, márciushuszár, március, szabadságszobor

 Az ünnepség előtt kis előadást tartott a gyerekeknek a huszár egyenruha részeiről és funkcióiról. Tátott szájjal hallgatták, majd aki figyelt és helyesen tudott válaszolni egy kérdésre, kézbe vehette a kardot, fejére került a csákó és a vállára a nehéz mente. Orbán Csaba, a 45. számú Fekete István cserkészcsapat parancsnoka Petőfi Sándor Kutyák, és Farkasok dalával kezdte az ünnepséget, biztatva a hallgatóságot az összehasonlításra, a sorok mögötti tartalom értésére. A farkasok dalának záró sorai mindent elárulnak:

„Itt kívül a hideg, az éhség ott belül,

E kettős üldözőnk kínoz kegyetlenül;

S amott a harmadik: A töltött fegyverek.

A fehér hóra le piros vérünk csepeg.

Fázunk és éhezünk s átlőve oldalunk,

Részünk minden nyomor…De szabadok vagyunk!”

Az ünnepség ünnepélyes bevonulással, a zászlók elhelyezésével és a kopjafa koszorúzásával kezdődött. A tisztelet virágainak elhelyezése után egy kis előadás következett a huszárokról, hazáról, forradalomról, szabadságról. A műsor csodálatos volt. Cserkészek, gyerekek és felnőttek mondták el a forradalmat és a szabadságharcot idéző verseket, a forradalom eseményeit. Közben közösen énekeltük a Kossuth és huszár nótákat. Az ünnepség után még egy koszorúzásra került sor, West Seattle-ben, az öböl partján elhelyezett Szabadság szobornál is megemlékeztünk a hősökről, tisztelegtünk a forradalom emléke előtt. Pár nap múlva a huszárok visszavonulót fújtak és visszatértek Magyarországra, de úgy hiszem mindenkinek egy emlékezetes ünnepség volt.