A passiójátszás hagyományának elindítása Torontóban

Először láthatott passiójátékot a Torontói magyar katolikus közösség

/ Rideg Timea Bettina /
rideg.timea.bettina képe
Már az emlékét sem tudják a helyiek, hogy volt e példa Torontóban Passiójáték előadására Húsvétkor a templomban. Idén egy remek kezdeményezésnek köszönhetően több ifjúsági és egyéb szervezetet megmozgatva sikerült megvalósítani a Jézus szenvedéstörténetét megjelenítő dramatikus színjátékot a Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánián.
Kristóf Tímea és az önkéntes gyerekek egyik festményeJézus és a próféta.pngKodály Együttes - Senior csoportPassiójáték - zárókép

A kezdeményezés Forrai Tamás Gergely SJ atyának, a Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánia lelki vezetőjének köszönhető. Úgy gondolta érdemes lenne megpróbálni hagyományt teremteni a passiójátszásból a Torontói magyar diaszpórában is. Tamás atya kereste fel a résztvevő szervezeteket, egyesületeket, mint például a Kodály Együttest és a helyi hívő közösség fiataljait, hogy vegyenek részt a passiójáték megvalósításában, közöttük egy, a plébániánál tevékenykedő ösztöndíjast is, Eck Bencét.

Ezen közösség egyik fiatalját, a színházi tapasztalatokkal rendelkező Berényi Marcellt kérte fel az atya a színjáték megrendezésére. Tamás atya elképzelései alapján Marcell összeállította a szöveg- és forgatókönyvet, majd megosztotta azt a résztvevő szervezetekkel és minden csoport a saját próbáin megtanulta, vagy épp megalkotta és begyakorolta a saját részét.

Táncoktató partneremmel, Balogh Dávid Attilával, a Kodály Együttes Senior csoportját bevonva két rövid táncjelenetet készítettünk a passiójáték adott részeihez kapcsolódva. Izgalmas munka volt, hiszen most a táncosoknak nem csupán egy adott hagyományos táncanyag előadása volt a feladata, hanem színházi mozdulatokkal és elemekkel bővített táncfolyamat egy csöppnyi színészkedéssel megfűszerezve. A különböző jelenetek közötti aláfestő dalokat a Gaudate ifjúsági kórus és a Scola Cantorum kórus szorgos munkájának köszönhettük, akik szebbnél szebb egyházi énekeket felhasználva járultak hozzá a dramatikus színjátékhoz. 

Az előadást színesítette, a szó legszorosabb értelmében is, Kristóf Tímea festőművész és a festésbe bevont gyermekek keze munkája, melynek eredménye két, Jézus korabeli városrészletet ábrázoló festmény lett. Ezeket a festményeket két hatalmas fehér vászon anyagra készítették el, melyek díszletként szerepeltek a Passiójáték alatt.

Meg kell említenünk azokat az önkénteseket is, akik ugyan a színjátékban láthatóan nem szerepeltek, de nélkülük nem valósulhatott volna meg az előadás. Ilyen volt Márton Géza és Szép József, akik a hitközösség lelkes tagjaiként és a Kodály Együttes Alumni csoportjának tagjaiként önkéntesen vállalták a hangosítás megvalósítását a színjáték alatt. Nagy köszönettel tartozunk nekik is.

A passió előadására természetesen a Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánián került sor a Virágvasárnapi szentmisét követően és a színjátékot a MagTV Magyar Kulturális Magazin című műsorában élőben közvetítették. A közösség reakciója nagyon bíztató volt, sokan gratuláltak az előadáshoz a résztvevőknek, így véleményem szerint nagyon pozitív kimenetele lett ennek a kezdeményezésnek. Reméljük, hogy hasonló dramatikus színjáték fog megvalósulni a következő évben is és ezzel megteremtik a passiójátszás hagyományát a torontói római katolikus magyar közösségben is.