Párbeszéd, hogy segítsük egymást

/ Nagy Katalin /
nagy.katalin képe
Regionális diaszpóra ülést tartottak Chicago-ban az USA közép-nyugati régiójának magyar szervezetei.
csoportkép

2016. október elsején nem csak a népszavazás miatt érkeztek a Chicago-i Magyar Főkonzulátusra az USA középső régiójának magyarjai. Erre a napra hirdették meg ugyanis a régió magyar diaszpóraszervezeteinek találkozóját is. 

Az ülés célja volt többek között, hogy az immáron egy éve újranyílt főkonzulátus beszámoljon az eddigi eredményeiről, a jövőbeli változásokról és célokról, illetve elősegítse a szorosabb együttműködést a főkonzulátus és a magyar közösség között. 

Érkeztek szervezetvezetők, egyházi személyek és tiszteletbeli konzuli feladatokat ellátók Chicago-n kívül Clevelandből, Detroitból és Minneapolis-ból is. A szervezetek képviselői mellett szót kaptak az idei év Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai is, hogy bemutathassák terveiket, feladataikat.  

Demeter András, a Chicago-i Magyar Klub elnöke

A találkozón részt vett Dr. Magyarics Tamás, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Észak-Amerikáért felelős főosztályvezetője, aki tájékoztatást tartott a diaszpóra támogatását megcélzó kormányprogramokról.

dr. Szebényi Ferenc főkonzul és dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám vezető konzul beszámolója mellett Juhász András gazdasági attasé is előadást tartott röviden a szakterületén eddig elért eredményekről, illetve felvázolta a további amerikai-magyar együttműködési lehetőségeket. 

 

A várhatóan évente megrendezésre kerülő tanácskozás idei alkalmán bemutatkozott a Michigan-i  körzet leendő tiszteletbeli konzulja, John Fogarasi. 

Az esemény zárásaként egy igazi meglepetés érte az összegyűlteket, különösen Grauzer Csillát. Főkonzul úr ugyanás átadta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét a Cleveland-i magyar közösség kiemelkedő képviselőjének, akit Áder János, Magyarország köztársasági elnöke még 2016. augusztus 20-án tüntetett ki.  Ezúton is gratulálunk az elismeréshez!