Ontariói hétvégék

Magyar programok Toronto és környékén

/ Izsák Zoltán Sotiris /
izsak.zoltan.sotiris képe
A kanadai magyarok sosem tétlenkednek, ha programokról és összejövetelekről esik szó. Szinte minden hétvége tartogat valamiféle elfoglaltságot és lehetőséget a magyar közösségekben való időtöltésre.
Izsák Zoltán Sotiris -Szolnokiné Jazckó Xénia- Zselyki táncok- Kodály EgyüttesNépviseleti bemutatóÖsztöndíjasokTáncház

A nagy létszámú magyar diaszpóra hozza magával, hogy az egyház, a kultúra, cserkészet, és a mindennapi találkozás élménye megadatott és a mai napig fontos tényezője az itt élő honfitársainknak. Az elmúlt hétvégén (november 23-24.) tartották a Rozmaring Népdal éneklő versenyt a Torontói Magyar Házban. A jeles napra a kicsitől a nagyig lehetett jelentkezni, és nívós zsűri előtt megmérettetni az arra rátermett énekeseknek. A programot díszítette többek között a Kodály Együttes előadása, akik már az idei évad első táncát hozták és mutatták be. A csoport képviseletében többen nem csak a táncművészetben, de a népzenében is jártasok, így a versenyen való fellépés után a közeli Hamilton városa volt a cél, ahol a tánc mellett népzenei előadások is tarkították a bemutatói palettát.

 

Hamiltonban nagy izgalom övezte a 2019. november 23-án megtartott első Magyar napot. Itt a kicsitől a nagyig tartó színes kavalkádba érkezett a Kodály együttes delegációja. Megannyi program, kiállítás, kézműves foglalkozás és ki-mit tud verseny mellett a Kodály az egyik fellépő csoport volt. „ A rózsámra találnék című zselyki koreográfia itt is nagy sikert aratott, majd a Magyarországról érkező Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas, Izsák Zoltán Sotiris népviseleti bemutatója következett.

  

A bemutatott népviseletek a táncosok tulajdonát képezték, viszont sok újdonságot tudhattak meg róluk a tulajdonosaik és a közönségben ülők egyaránt. Előkerültek a népszokások, ünnepek és a díszes öltözködési kapcsolatok is. A bemutatót a jelenlévők nagy figyelemmel, kérdésekkel és teljes befogadással fogadták., Nagy folklórélmény volt.

A Hamiltoni magyar napon különleges lehetőség adatott a környékbeli KCSP ösztöndíjasoknak is találkozni.

 

Kürti Adrienn, Szolnokiné Jaczkó  Xénia, Balla Barbara, Izsák Zoltán és Csibi Balázs itt nem csak együtt dolgozhatott a magyar napra látogató vendégekkel, de közösen eszmét is cserélhettek és újabb projektek létrehozása is terítékre került.

Összességében egy nagyon tartalmas, minden szempontból pozitív két rendezvényen vehettek részt az oda látogatók, de ez csak egy kis szelete a kanadai mindennapoknak.

Fotó: Kralovanszky Balázs , Izsák Zoltán Sotiris