Olimpia a Catskillsben

/ Hajdu Márton László /
hajdu.marton.laszlo képe
A New Jersey-beli New Brusnwick-i cserkészcsapatok idei csapattáborát a Catskills hegységben szervezték, New York államban. Az egyhetes tábor festői környezetben, egy patak mellett zajlott, ahová néhány garfieldi cserkész is el tudott menni . Az olimpiai hangulat, a sok játék, sport, portya, strandolás, de leginkább a közösség és a sok barátság tette felejthetetlenné a gyerekeknek ezt a tábort.
Portya utáni kilátás a Hunter Mountain tetején lévő toronybólA népi körjátékoknak nagy szerepük van a cserkészetbenMinden napot zászlófelvonással kezdünkA nap fénypontja az esti tábortűz

2024. június második felében a New York állambeli Catskills hegységben szervezték a New Brunswick-i cserkészcsapatok a nyári csapattáborukat. Egy olyan évben, amikor jubitábor is van, illetve a néptáncosok Csipketábora is június végén van, nagy eltökéltséget és lelkesedést igényelt, hogy mégis megszervezzék ezt a tábort Big Indianban egy szép telken. Nagyjából 50 cserkész gyűlt össze a festői környezetben, köztük volt néhány garfieldi cserkész is, akik nagyon örültek, hogy részt vehettek ezen az eseményen.

Az idei év témája az olimpia volt, ám nem általánosságban, hanem az 1956-os melbourne-i olimpia adta az ívet és Zádor Ervin vízilabdázó története, akit én alakítottam. Természetesen a híres pofon jelenet sem maradt el, de volt, amikor a gyerekeknek útleveleket kellett megszerezni és átadni, úgy, hogy a KGB-s ügynök ne vegye őket észre. A gyerekek alapvetően őrsökben voltak (köztük is pontverseny zajlott a szemlében vagy a magyarbeszédben), de 5 országba is be voltak osztva az őrsökből vegyesen, és a versenyeken így indultak.

Minden napra készült egy olimpiai újság, tele rejtvényekkel, érdekes történetekkel. A magyarságismereti percekben beszélgettünk az olimpiai sportágakról, mert rengeteg amerikai-magyar gyerek nem ismeri sok sportágnak a magyar nevét. Napközben rengeteg sportprogram volt. A röplabda volt a legnépszerűbb, de foci, méta, kviddics is volt, valamint rohampálya is. A nagy hőségben jólesett a sok vizes ügyességi játék is, valamint a közeli, tiszta patakban való fürdés. Volt egy portya Hunter Mountainen, amikor közel 1300 méterre mentünk föl. Eléggé combos volt, de mindenki felért. Lefelé aztán egy óriási vihar kapott el minket, de a jókedvünket nem szegte, énekeltünk elázva az esőben, majd egy esőbeálló alatt 50-en betömörülve. Szerencsére mindenki egészségesen jutott le a hegyről végül, és meg tudtuk szárítani az elázott ruhákat. A másik nagyobb szabású program egy strandolás volt a közeli Bellayre Beachen, ami egy tó. Nagyon jól éreztük magunkat itt is.

Rengeteg kézműves program volt és még modell rakétát is építettek a gyerekek, amit biztonságos távolságból kilőttek. Minden este a tábortűz koronázta meg a napokat. A fiúk nagy örömére pedig minden nap bejelentettük az adott nap foci EB meccseinek eredményét, és persze a magyar meccs napján nagyon sokan magyar mezben mentek fel a hegyre. Számomra az egyik legmeghatározóbb élmény még a tűzugrás volt, melynek nagy hagyományai vannak az amerikai-magyar cserkészetben. A fiúk és lányok párban ugorják át a tüzet, míg a témához kapcsolódó népdalok szólnak. Miután kiugráltuk magunkat, a konyha jóvoltából friss fánkot ehettünk. Nemcsak a sport volt aranyérmes, az ételek is teljes mértékben olimpiai bajnokok voltak. Óriási köszönet a sok cserkész-szülőnek, aki leutazott a táborba segíteni.

Nagy siker volt ez a tábor, mindenki jól érezte magát. Örülök, hogy el tudtam ide jutni és a vezetők nagyon hálásak voltak a segítségemért.