Ökumenikus Világimanap Kölnben

Mindaz, amit Isten alkotott nagyon jó!

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
Az Ökumenikus Világimanap keretében 2018. március 2-án együtt imádkoztak az egész világon a keresztények. A kezdeményezéshez a kölni magyar katolikus és protestáns gyülekezet közösen csatlakozott.
OrszágismertetésAz imaDekorációSuriname-i ételek a terített asztalon

Hagyomány, hogy a Rajna-Vesztfáliai Magyar Protestáns Gyülekezet és a Kölni Római Katolikus Magyar Lelkészség hívei közösen, ökumenikus módon imádkoznak március első péntekjén. Az Ökumenikus Világimanap témáját minden évben más ország határozza meg, így idén Suriname került a figyelem középpontjába. A gazdag természeti és kulturális kincsekkel rendelkező ország a teremtés csodájára irányította figyelmünket és emlékeztetett arra, hogy a Földet károsító környezetszennyező tevékenységekért mindannyian felelőséggel tartozunk és változtatnunk kell, hogy megőrizzük ezt az Istentől kapott kincset, a lakóhelyünket.

Az este az ország bemutatásával kezdődött, így megismerhettük Suriname sokszínűségét. Érdekes információkat tudhattunk meg erről a sokak által alig ismert messzi országról. Az imában megismerhettük egy-egy suriname-i asszony életén keresztül a helyiek hétköznapjait, illetve kapcsolatukat a gondviseléssel és a természettel. A teremtéstörténet felolvasása után Gulyás Márta lelkésznő tartott igehirdetést, amely során hangsúlyozta, hogy a Föld és a világmindenség Istené, mi ezt pusztán kölcsönbe kaptuk, bérlők vagyunk, így feladatunk vigyázni rá és örökségül továbbadni az utánunk következő generációknak. Az imában elismertük a saját hibáinkat, illetve azt, hogy nem vigyázunk eléggé környezetünkre, valamint megfogalmaztuk kéréseinket a Mennyei Atya felé, hogy segítsen nekünk a helyes úton járni. A fohászok felolvasása után közösen elmondtuk a Miatyánkot és áldással zártuk az imádságot.

Ahogy az a programhoz hozzátartozik, suriname-i receptek alapján elkészített ételeket és italokat fogyaszthattunk az este további részében, jó hangulatban, kötetlen beszélgetés mellett.