Októberi megemlékezések Sydney-ben

„Tisztelet a hősöknek”

/ Németh Virág /
nemeth.virag képe
Idén októberben a 13 aradi vértanúról, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről emlékezett meg a Sydney-i magyar közösség.
Koszorúzás a Rookwood-i temetőbenÖkumenikus Istentisztelet Az 1956-os emlékműsor szereplői a Punchbowl-i Magyar HázbanA Sydney-i Szent Erzsébet Otthonban tartott 1956-os emlékműsor szereplői

Az első megemlékezést október 6-án (vasárnap), a Délvidéki Magyar Szövetség nagytermében rendezték meg, a tizenhárom aradi vértanú tiszteletére. A 13 magyar honvédtiszt halálának 170. évfordulóján tartott emlékműsort Fráter Olivér vezető konzul beszéde és Piri József, a Délvidéki Magyar Szövetség elnökének köszöntője nyitotta meg. A műsor során Wass Albert, Vörösmarty Mihály és Kányádi Sándor versei mellett, J. S. Bach – Partita in A Minor – szólófuvolára írt műve hangzott el. A visszaemlékezésen – énekelve és zongorán – a hősökről szóló imádságok és balladák is megszólaltak.

Október 20-án a Sydney-i magyar közösség 3 helyszínen is megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. 10:30-kor a Rookwood-i temetőben koszorúzáson, majd a Strathfield-i Uniting Church-ben, ökumenikus Istentiszteleten vettek részt az emlékezők. Az ünnepi ebédet és az 1956 október 23-ára visszatekintő műsort, a Punchbowl-i Magyar Házban rendezték meg. A magyar himnusz eléneklése után, a New South Wales-i Szövetség elnöki megnyitója következett, majd Czifra Bálint – a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCsP) egyházi ösztöndíjasa – lépett fel. A folytatásban Gellértné Mogyorósi Mária, 1956-os szabadságharcos szavalatát, s Németh Virág KCsP ösztöndíjas fuvolajátékát hallgathatták meg az emlékezők. A műsor során Fráter Olivér vezető konzul ünnepi beszédet mondott, és átadtak egy kitüntetést. "Díszemléklap: adományozza a Ludovika Jogutódja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Kara, Goór György főhadnagynak, amiért 75 éven át őrizte és ápolta a magyar honvéd hagyományokat." A megemlékezés végén, az 1956-os forradalom és szabadságharc napjairól, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai – Constantinovits Kinga, Czifra Bálint, Varga Adalbert, Németh Virág –, valamint a magyar iskola, cserkészet és református egyház diákjai – Péterffy Tekla és Tóth Vivien – adtak műsort.

A szinte egész napos megemlékezésen tiszteletüket tették – a Duna Tv-ből már jól ismert – „Hazajáró”-k is, akik ausztráliai körútjuk során érkeztek Sydney-be.

Október 21-én, a Sydney-i Szent Erzsébet Otthonban ismételten bemutattuk az 1956-os forradalom és szabadságharc napjairól szóló összeállítást. A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai, az idősotthon lakóinak közreműködésével tartották meg előadásukat.

A megemlékezések és a színvonalas emlékműsorok méltó emléket állítottak az 1848-49-es és az 1956-os hőseinknek.