Október 6-i megemlékezés Sydneyben

Az aradi tizenhárom vértanúra emlékeztünk Sydneyben

/ Reményi Tamás /
reményi.tamás képe
2018. október 7-én a Délvidéki Magyarok Szövetségének dísztermében gyűlt össze Sydney magyarsága, hogy megemlékezzünk a hazánkért vértanúhalált halt hőseinkről.
A szereplőkKatona Rózsa, a megemlékezés szervezőjeA DMSZ kórusaA megemlékezés képe

A megemlékezést szervező Trianon Társaság képviseletében Katona Rózsa köszöntette az egybegyűlt megemlékezőket. Az emlékbeszédet Dr. Cser Ferenc tartotta, aki a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a kémiatudomány kandidátusa. Beszédében megemlékezett az aradi vértanúkról és a kor történelmi viszonyairól, valamint hangsúlyozta a hazaszeretet és helytállás jelenkorhoz szóló üzenetét.

A műsort a Délvidéki Magyar Szövetség énekkara, Cifra Bálint, ösztöndíjas, biomechatronikai mérnök hallgató zongorakíséretével és Harasta Emőke, a Flemingtoni Magyar Iskola igazgatója, kárpát-medencei népdalcsokorral tette emlékezetessé.

Arany János Wales-i bárdok és Jókai Anna: Ima Magyarországért című műveit Gáspár András adta elő, aki 2018. január 22-én, a Magyar Kultúra napján, a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesült. Az aradi vértanúk utolsó mondatai Reményi Tamás, a Körösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasának előadásában hangzottak el.

A megemlékezés zárásaként a magyar és a székely Himnusz közös eléneklésével adóztak a vértanúk és hősök előtt az összegyűltek. Megható volt látni, hogy közel 16.000 km távolságra az anyaországtól, Magyarországtól ilyen egységben és szívből szól a nemzet imája!