Oktoberfest magyar módra

Regösök a müncheni Trachten- und Schützenzugon

/ Perger Éva /
perger.eva képe
Borús, szürke napra virradtak szombaton a müncheniek. A szakadó eső nem hozott sok kedvet a kimozduláshoz, pedig a Regös Néptáncegyüttes tagjainak fontos találkozója volt az Oktoberfesten – ahová nem (csak) sörözni indultak, hanem hogy képviseljék a Münchenben élő magyarságot, és bemutassák népviseleteink sokszínűségét a nagyvilágnak.
Vonulás MünchenbenA viselet öltöztetNem lehet elég korán kezdeniKöszönet a támogatásért

A híres müncheni Oktoberfestről valószínűleg mindenkinek ugyanaz jut eszébe először: a sör. Pedig az 1810 óta megrendezett népünnepély nem sörfesztiválként, hanem egy esküvővel indult: Lajos trónörökös és Terézia Sarolta hercegnő házasságkötésével. Az ifjú pár az egész várost megvendégelte, és a jeles alkalomra egy lovasversenyt hirdetett az akkor még város melletti hatalmas rétre – ami azóta a Theresienwiesen nevet viseli (innen ered a fesztivál helyi elnevezése, a ’Wiesn’). A sikeres eseményt ezután évről évre megismételték, és egyre többen látogatták. A programkínálat is bővült, és a lóversenypálya mellé különféle játékokat és körhintákat állítottak fel, a sör árusítását csak 1880-ban engedélyezték először.

A fesztivál napjainkban – nevének kissé ellentmondva – már szeptemberben elkezdődik, és csak az utolsó hétvégéje nyúlik át októberre. A rendezvény első vasárnapján tartják a Trachten- und Schützenzugnak nevezett népviseletes felvonulást, ami az Oktoberfest egyik leglátványosabb eseménye. Idén kilencezer népviseletbe öltözött hagyományőrző menetelt végig zeneszó mellett a bajor fővároson, és a színes forgatagban helyet kapott a müncheni Regös is. A tánccsoport ötven tagja soronként különböző népviseletben, énekszóval és csujogatással járta be a hét kilométeres útvonalat.

A hangulatos felvonulás résztvevői ugyan más-más viseletben és zenére, mégis egy ritmusra lépve sétáltak át München városán. A vidámság a felhőket is elűzte, így mindenki szárazon megúszta az idei Oktoberfest ezen eseményét. Életre szóló élményt jelentett megtapasztalni a különböző kultúrák békés találkozását, és magyarként képviselni saját hagyományainkat ebben a sokszínű kavalkádban.