„Nyelvében él a nemzet” – a Magyar Nyelv Napját ünnepelték Windsorban

/ Fodor Kinga /
fodor.kinga képe
A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2011 óta november 13-a a Magyar Nyelv Napja. Ugyanis 1844-ben ezen a napon nyilvánították államnyelvvé – a korábbi német helyett- a magyar nyelvet. Ez a nap nem csak Magyarországon ad alkalmat összetartozásunk kifejezésére, hanem a világ különböző pontjain élő magyar közösségeknek is lehetőséget terem a nemzeti identitás alapját jelentő anyanyelv megünneplésére.
A rendezvény főszervezője, Lizik Zoltán, a magyar nyelv érdekességeiről tartott előadást

A kanadai Windsorban immár hat éve ünneplik ebéddel és műsorral e jeles napot. Idén a kétórás műsor középpontjában természetesen a magyar nyelv és annak sokszínűsége, kifejezőképessége állt: a windsori irodalmi kör tagjai szavalatokkal, előadásokkal mutatták be a magyar nyelv múltját, egyediségét, valamint jelentésbeli érdekességeit. A színvonalas műsorból nem maradhattak el az olyan komoly témák sem, mint a nyelvromlás, vagy a nyelvvesztés jelenségei, amellyel a külhoni magyarok nap, mint nap kénytelenek szembesülni.

Mivel kanadai szolgálatom rövid idejére magam is csatlakoztam az irodalmi körhöz, Lizik Zoltán tiszteletes, a rendezvény főszervezője engem is bevont az ünnepség szervezésébe. Kőrösi ösztöndíjasként stílszerűen egy Kőrösi Csoma Sándor életét és nyelvészeti kutatásait bemutató előadással járultam hozzá a rendezvény megvalósulásához. Az ünnepi műsorból természetesen nem maradhattak ki a szavalatok sem: a klasszikusok mellett olyan kortárs költők versei is elhangzottak, akik határon túli magyarokként maguk is jól ismerik és küzdenek a nyelvvesztés, valamint nyelvromlás folyamatai ellen.