III. Nyári ifjúsági olimpiai játékok Buenos Aires-ben

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
2018. október 6-18 között rendezték meg Buenos Aires-ben a III. Nyári ifjúsági olimpiai játékokat. Több mint 1 millió néző jelenlétével majd két hét alatt összesen 206 országból, 4012 versenyző mérte össze tudását, közte 79 magyar fiatal 20 sportágban állt rajthoz.
A Nemzetközi Fair Play Bizottság a Hungária Egyesületben Az olimpiai megnyitón  Vég Zsombor cselgáncsozó a magyar zászlóvalAz olimpián Kikivel, családjával és edzőjével Nagy ZoltánnalAz olimpián a friss aranyérmes cselgáncsozóval Özbas Szofival és Kiki családjával

A Buenos Aires-i magyarok is lelkesen készültek az olimpiára, többen jelentkeztek önkéntesnek, a Mindszentynum vállalta a magyar kísérő családok és önkéntesek elszállásolását és segítését. A Hungária Egyesület pedig a hivatalos megnyitó előtti napon vacsorára hívta Nemzetközi Fair Play Bizottság képviselőit: Dr. Kamuthy Jenőt, az International Fair Play Committee (CIFP) elnökét, Ádám Lilla Zsófiát, Deregán Gábort, Garamvölgyi Bencét és Kőszegi Dánielt. Dr. Kamuthy Jenő világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrvívó sportolói karrierjének színes, olykor megrázó pillanatait mindenki figyelemmel hallgatta, mégis az itteni magyarok számára a legérdekesebb momentum az 1962-ben Buenos Aires-ben rendezett világbajnokság volt, melyen a magyar tőr csapatban ezüstérmes lett. Több akkori fotó is előkerült a magyar csapatról, melyet a kolónia tagjai büszkén őriznek. Az eseményt az AMISZ képviselői és Dr. Gelényi Csaba Buenos Aires-i magyar nagykövet is megtisztelte jelenlétével. Dr. Kamuthy Jenő kiemelte, hogy, nagyon jó érzéssel tölti el az, hogy a már itt született magyarok is ily tökéletesen beszélik az anyanyelvünket a 14.000 km távolság ellenére.

A hivatalos megnyitó október 6-án este 8 órakor kezdődött Buenos Aires fő szimbólumánál, az 1936-ban épített 68 méter magas Obeliszknél. A megnyitó különlegessége az volt, hogy nem egy zárt stadionban tartották, hanem a világ egyik legszélesebb utcáján a 9 de Julio-n, ahova több mint kétszázezer ember érkezett.  Az ünnepséget Horacio Rodríguez Larreta, Buenos Aires polgármestere nyitotta meg, aki köszöntette a résztvevőket, majd az argentin himnusz csendült fel, mialatt az Obeliszk tetejéről egy akrobata leereszkedett az argentin zászlóval. Ezután a résztvevő országok zászlóinak felvonultatása következett, a magyar zászlót Vég Zsombor cselgáncsozó vitte. Az esemény lebonyolításán több mint 2000 ember dolgozott, a művészeti megjelenítésért a Fuerza Bruta argentin akrobata színházegyesület felelt, akik innovatív előadásukkal, szemfényvesztő mutatványaikkal és mintegy 350 táncossal, színésszel, zenésszel, akrobatával és technikussal teljesen lenyűgözték a közönséget. A mozgó színpadnak és kivetítőknek köszönhetően a megnyitó minden pillanatát élvezhették a résztvevők. A láng, melyet az utolsó métereken Gabriela Sabatini teniszező (volt US Open és Masters bajnok) és Santiago Lange (2016-ban olimpiai aranyérmes) vitorlázó vitt, néhány perccel 23 óra előtt lobbant fel Buenos Aires-ben.

A megnyitó másnapján, vasárnap már megkezdődtek a versenyek, az olimpia egyik érdekessége a csapatverseny volt, melynek lényege hogy különböző sportágakból és országokból is sorsoltak össze versenyzőket, erősítve ezáltal a kölcsönös megismerést, a kultúrák közötti közeledést és segítve a nemzetek közötti rivalizálás leküzdését. A csapatok tagjai azonos színű melegítő felsőt viseltek és az eredményhirdetéskor pedig az olimpiai zászlót emelték magasba az olimpiai himnusz alatt.

Számomra hihetetlen élmény volt, hogy Balázs Krisztián (Kiki) tornász szüleivel több napon keresztül együtt izgulhattam és szurkolhattam a fiúknak és a másik tornásznak, Bácskay Csengének. Lenyűgöző volt számomra az is, hogy az éppen nem versenyző magyar sportolók hogyan támogatták a honfitársaikat, hétfőn délután például az aranyérmes vívó Rabb Krisztián és Vég Zsombor bronzérmes cselgáncsozó erősítette a táborunkat. Kiemelném az argentin szervezők és szurkolók emberi nagyságát, ahogy minden nap segítettek abban, hogy be tudjunk jutni a stadionba (a stadion kapacitásának több tízszerese volt az érdeklődők száma) és ahogyan sokszor együtt izgultak velünk Kikiért. Kiki lábsérülése ellenére hősiesen végigcsinálta a versenyszámokat, melynek gyümölcse 1 arany (vegyes csapatban), 1 ezüst és 1 bronzérem volt magyar színekben. A szülei elmondása szerint óriási élmény volt számukra is, hogy a helyszínen tudták támogatni gyermeküket. Kiki pedig azt nyilatkozta, hogy nagyon jó verseny volt, nagyon erős volt a mezőny, és bokája miatt nem mindent úgy tudott megcsinálni, ahogy azzal készült, de hálás az edzőjének és a szüleinek a töretlen támogatásukért.

A versenyek után a versenyzőknek és az edzőiknek alkalmuk volt kicsit megismerni Buenos Aires-t, az olimpiai faluban pedig Dr. Gelényi Csaba Buenos Aires-i magyar nagykövet látogatta meg őket. Az  olimpia október 18-án zárult, az ifjú sportolók összesen 24 érmet szereztek 12 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzéremmel tértek vissza hazájukba, ezzel Magyarország 4. helyezett  az éremtáblázatban. Azt hiszem minden Buenos Aires-i magyar nevében mondhatom, hogy egyként izgultunk az összes magyar versenyzőért, akik 12 napon keresztül sok felejthetetlen élményt szereztek számunkra.  Nagyon büszkék vagyunk minden ifjú sportolónkra, és köszönjük a Magyar Olimpiai Csapat minden munkatársának a munkáját.