Nürnbergi farsangok

Farsangi bál, Baba-Mama farsang, Gyermekfarsang

/ Tóth-Pál Zoltán /
toth.pal.zoltan képe
Februárban a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület farsangi bálja kezdte el a tél kiűzését, majd a legkisebbek bújhattak jelmezeikbe a Baba-Mama Klub farsangi programján. Ezt követte a Gyermekcsoport önkéntes szervezői által rendezett gyermekfarsang.
MaskarásokBábelőadás"Turka" kecskévelGyerekfarsang

A Farsangi bált ismét teltházzal sikerült megrendezni, s a résztvevők vidámságban, mókában idén sem voltunk híján. A köszöntő és a télűző rigmusok után az „Ica és Dodi” duó szolgáltatta a talpalávalót mindenki örömére. Időközben tekerőn kalocsai lakodalmas muzsikát hallhattak, s a szép menyecskékért versengő legények buzgón rakosgatták kendőiket lábaik körül a „Subridrom” nótára, míg csak egy maradt ki bírta a frisscsárdás tempóját. Annak jutalma sem maradhatott el, választhatott a hölgykoszorúból, hogy kivel járja el megérdemelt táncát. Éjfél közeledtével elérkezett a maskarások felvonulása, melyen őrdög bőrbe bújva, jól megkeverve a táncoló, felvonuló párokat ördögi csíntevéseket is elkövettek. A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga a sok szebbnél-szebb jelmez láttán, s talán még most is tanakodnának a legeredetibb maskarák kiválasztásán… A zenekar igazán kitett magáért, s hajnalig ropták a táncot a vendégek változatos muzsikájukra.

Baba-Mama farsang február 12-én a legkisebbekkel. Nehezen kezdődött a bábelőadás, mert folyamatosan jöttek-jöttek a régi-új ismerősök.

Mielőtt életre keltek volna a bábok, megtáncoltatták a kicsinyeket és szüleiket citerazenére, majd farsangi dalok énekelése következett. Ez után kezdődött a bábelőadás, melyben Zelk Zoltán: „Három nyúl” című verses meséjét jelenítette meg az előadó bábokkal, zenével, tánccal fűszerezve. A megérdemelt taps után a bábokkal ismerkedtek a gyermekek, majd „Turka” kecske száját csattogtatták a nagyobbakkal. Legvégül a tekerő is előkerült, s a kurbli tekerésének varázsa odavonzotta a gyermekeket, s még most is tekernénk, ha a szigorú anyukák…

A Nürnbergi Magyar Gyerekcsoport farsangjáról a csoport egyik önkéntes szervezője, V. Zombory Anikó így nyilatkozott: A Nürnbergi Magyar Gyerekcsoport egyik legnépszerűbb programja minden évben a gyerekek farsangi mulatsága. Idén is közel 100 gyerek és felnőtt öltözött jelmezbe, hogy vidámsággal és zenével elűzze a telet. Megterítettük az ünnepi asztalt, amire minden család hozott valamilyen finom süteményt és üdítőt. Később barkácsoltunk a gyerekekkel, majd megkezdődött a várva várt jelmezverseny. A programot a tombola zárta; a gyerekek pedig izgatottan várták, hátha az ő számukat is kihúzzuk a kalapból és megnyerhetik valamelyik ajándékot. Este élményekkel telve és sok-sok ajándékkal indult mindenki haza. A tavaszt pedig reménykedve várjuk!