Novák Katalin Clevelandben

/ Erdélyi Áron Izsák /
erdelyi.aron.izsak képe
Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a 10 napos amerikai útjának záró állomásaként Clevelandbe érkezett, ahol a helyi Kossuth szobor megkoszorúzása után, a Szent Imre katolikus templom mellett lévő Cserkészházat látogatta meg.

 

Novák Katalin szeptember 26-án érkezett meg Clevelandbe, majd a helyi magyar szervezetek vezetőivel egy zártkörű vacsorán vett részt. Az este folyamán minden fogást más asztalnál fogyasztott el, így minden résztvevőnek volt lehetősége hosszabban beszélgetni a clevelandi magyarság helyzetéről. Köszöntő beszédében kiemelte: “Még többen ismerjék fel a szükségét annak hogy nem elég itt magyarként élni… hanem érdemes és fontos ápolni a magyar kultúrát, a magyar hagyományokat”.

Másnap, szeptember 27-én, a Case Western Reserve Egytem mellett lévő Kossuth szobrot látogatta meg délután háromkor. A rendezvényen tiszteletét tette Cleveland polgármestere Justin Bibb is. A programvezető Ft. Dr. Krasznai Csaba, Magyarország tiszteletbeli főkonzulja volt.

A himnuszok eléneklése után Justin M. Bibb mondott beszédet, amiben megköszönte a meghívást és a Nobel-díjas magyarokat méltatta. Beszédében kiemelte, hogy a jövőbeli együttműködésre is számít, és visszavárja a köztársasági elnökasszonyt, amikor az idő kicsit melegebb lesz, utalva az aznapi esős és hideg időjárásra. A polgármester felszólalása után a Cserkész Regős Csoport két tehetséges tagja egy legényes táncot mutatott be.

A köztársasági elnökasszony köszöntőjét Kossuth Lajos ohiói kongresszusa előtt mondott beszédéből vett híres idézettel kezdte: “Mindent a népért és mindent a nép által. Semmit a népről a nép mellőzésével. Ez a demokrácia.” – utalva a magyarok törekvésére az igazi demokrácia elérésére, amely napjainkban is tart.

A felszólalásokat követően Novák Katalin két cserkész kíséretében koszorút helyezett el a Kossuth szobor lábánál. A koszorút a néhai Buckeye negyed utolsó, még ma is működő magyar cége, az Orbán Flowers készítette.

Novák Katalin elnökasszony délután ötkor érkezett meg a Szent Imre templom mellett lévő Cserkészházba, ahol a kiscserkészek köszöntötték, majd közösen énekelték el a cserkész indulót, melyet közös ima követett. A közelben lévő teremben a kiscserkészek várták, akikkel szívószálból és méretre vágott papírból készítettek repülőt. Itt lehetőségük volt a fiataloknak beszélgetni és közelebbről megismerni Magyarország köztársasági elnökét.

A repülőgép készítés végeztével a szomszédos szobában nagyobb cserkészek várták, akik egy praktikus “álló mentő csomót” tanítottak meg neki, majd egy kis versenyre is invitálták, amit örömmel elfogadott. A foglalkozás végén a fiú cserkészcsapat egy cserkészpróba könyvet, a lány cserkészcsapat a csapat számuk szerint egy 34-es számmal ellátott fülbevalót adott emlékül ajándékba, amit fel is próbált és a nap hátralévő részében hordott.

Az elnökasszony sem érkezett üres kézzel, meglepte a cserkészeket egy Szent István ezüstéremmel, amit Szentkirályi Pál cserkésztiszt vett át. Az érme különlegessége, hogy a magyar államalapítás 1000. évfordulójára készítették. A cserkészházi programot követően átmentek a Szent Imre templomba, ami teljesen megtelt az elnökasszony érkezésére. A köszöntőt Dr. Szentkirályi Endre az Egyesült Magyar Egyletek elnöke mondta, aki az összetartozás fontosságáról beszélt. A köszöntő után a Cserkész Regös Csoport rábaközi táncot mutatott be a vendégeknek, amit vastaps zárt.

Novák Katalin beszédében újra hangsúlyozta, hogy mennyire fontos megőrizni magyar identitásunkat távol Magyarországtól is. Továbbá kiemelte hogy: “Bátran mondjanak igent a fiatalok a gyermekvállalásra…nekünk minden magyar gyermek, minden magyar élet érték… szülessen bárhol egy magyar gyermek, az támogatásra érdemes.”

A családközpontúságot és a gyermekvállalást népszerűsítette, majd később feltette a kérdést: “Kinek őrizzük a világot, ha nem a gyermekeinknek?” A hallgatóságtól pedig azt kérte, hogy az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarokat támogassák lehetőségeik szerint.

Zárásként lelkesítette a hallgatókat: “Tegyenek meg mindent, hogy a közösségek ismét megerősödhessenek.” – utalva a pandémia negatív hatásaira, ami szétzilálta a közösségeket úgy a diaszpórában, mint Magyarországon is. A beszéd után sietnie kellett vissza Budapestre, de előtte több résztvevőnek volt lehetősége személyesen váltani pár szót az elnökasszonnyal, többen képet készítettek vele és ajándékokkal látták el. A végén pedig mindenki összeállt egy közös képre.