A new brunswicki első észak-amerikai táncháztalálkozóról

Véget ért a Toborzó

/ Fogarasi Rita Zsófia /
fogarasi.rita.zsofia képe
2017. szeptember 22. és 24. között tartották az első észak-amerikai táncháztalálkozót, a Toborzót. A helyszín a new brunswicki HAAC (Hungarian American Athletic Club) épülete volt. A táncház kísérő programjait a Magyar Katolikus Templom, a Magyar Református Templom, a Magyar Cserkész Ház és Magyar Amerikai Alapítvány épületeiben tartották.
dsc_7107.jpg

Fergeteges hétvégének lehettek részesei azok, aki megtisztelték jelenlétükkel a Toborzót.

Péntek este táncházzal nyílt meg a programsorozat. Fiatalok és idősek együtt ropták végkimerülésig a szebbnél-szebb néptáncokat. Az igazat megvallva ez a kép végigkísérte az egész hétvégét.

Szombaton délelőtt folytatódott a programsorozat. Estig a különböző tájegységek néptáncait lehetett elsajátítani. Ebben a résztvevők segítségére voltak a Magyar Állami Népi Együttes művészei, akik bevezették a közönséget a bonchidai, a rábaközi és a délalföldi táncok rejtelmeibe. A kisebbek közül a táncprogramot választók néptánc-pedagógusok segítségével ismerkedhettek meg a Bodrogköz, a Mezőföld, és Bukovina táncaival. Azok a gyerekek, akiket nem szólított meg a tánc, választhatták a hegedűoktatást, a játszóházat vagy a kézműves foglalkozást. A felnőttek is választhattak a kulturális programok közül. A Magyar Múzeumban Domján József kiállítását tekinthették meg, illetve három magyar filmalkotás vetítése is zajlott a táncházzal párhuzamosan.
Az est fénypontja a gálaműsor volt, ahol a Magyarországról meghívott táncosokon kívül felléptek az észak-amerikai néptánc őrzői, érkeztek előadók Torontóból, San Franciscóból, Clevelandből és persze a helyi hagyományőrző előadók is felléptek, köztük a program szervezői is. A parádés gálaműsor után ismét a táncház nyitotta meg kapuját, ahol a jelenlévők megmutathatták újonnan elsajátított tánclépéseiket.

Vasárnap a zene vette át a főszerepet. Délelőtt magyar hangszerekkel és magyar zenével ismerkedhettek az érdeklődők. Majd a vasárnapot és az egész hétvégét nagyszerű koncert zárta, ahol a zenészek remek előadása mellett tánc is fűszerezte a showműsort.

A zárás után még sokáig körbelengte a HAAC épületét a jó hangulat. A mulatság emlékeit minden résztvevő magával vitte és elraktározta a következő táncháztalálkozóig.