Néptánc Georgiában

/ Varga Tamás /
varga.tamas képe
A magyar hétvégi iskola keretén belül a gyerekekkel jelenleg magyar néptáncot tanulunk, amit elő fognak adni, és ezt mindenki izgatottan várja.
TáncóraNépviselet

A "Hogy a csibe hogy", a "Háromlábú görbeszék" és az "A pozsonyi sétatéren" című Felső-csallóközi népdalokra táncolnak a gyerekek. Minden dalhoz 2-3 elemből álló tánckoreográfia tartozik. A gyerekek először a dalok szövegét, és dallamát tanulták meg, hogy utána könnyebb legyen megjegyezni a tánclépéseket. A táncelemek között található kereszt-oldal hegyező lépés, pörgés, forgás, dobogás, tapsolás, és körtánc is. 

A gyerekek nagyon élvezik az oktatást, lelkesen tanulják a koreográfiát és a népdalok szövegét is, amit együtt énekelnek a zenével táncolás közben. A népdalok szövegének tanulása, és többszöri eléneklése fejleszti az anyanyelvüket, új szavakat tanulnak meg segítségükkel. A fülbemászó dallamoknak köszönhetően könnyebben megtanulják a gyerekek a szöveget, és az általuk addig ismeretlen szavakat. Még a táncoktatás után is észrevettem a gyerekeken, a szülőkön és jó magamon is, hogy a dalokat dúdolgatjuk, énekelgetjük. A gyerekek a táncos viseleteket is büszkén próbálgatják és ismerkednek vele.

Georgiában néptáncoktató hiánya miatt a gyerekeknek nincs túl sok lehetőségük néptáncot tanulni. Felnőtteknek volt néptáncoktatás évekkel ezelőtt, de a néptáncos elköltözése miatt ez megszűnt. 
Úgy gondolom a magyar kultúra, és az identitástudat egy fontos része a népzene, és a néptánc. Nagyon örülök annak, hogy azzal, hogy a gyerekeknek betanítok egy néptáncot, fejlődik a nyelvtudásuk, és mindeközben kapcsolatba kerülnek örökségükkel.