Népdaltanulás Montevideóban

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea2023 képe
A magyar népnyelv adja népköltészetünk gazdagságának, szépségének, erejének minden lehetőségét. Népünk nyelve: nemzeti, irodalmi nyelvünk alapja, biztonságos kincsesháza, népköltészetünknek is legfőbb erőssége.
Népdaltanulás a Szivárvány csoporttalNépdaltanulás a Tündérkert csoporttalNépdaltanulás a magyar iskolásokkalNépdaltanulás a magyar óvodásokkal

Az Uruguayi Magyar Otthonban öt tánccsoport működik, különböző korosztályokra bontva. Heti rendszerességgel vannak a táncpróbák.

Tudjuk, hogy a népdalok elválaszthatatlanok a néptánctól, népzenétől. Ezek együtt alkotnak szoros egységet.

Itt hiányzik a beszélt magyar nyelv, a népdalok éneklése ritka, csak a tánckoreográfiák előadásakor hallhatóak.

Mikor kijöttem ide ösztöndíjasként, próbáltam kezdeményezni, hogy szervesen legyen jelen a népdaltanulás is, a tánc mellett.

A népdaltanulás segíthet a magyar nyelv használatában, bővülhet a táncosok népdalkincse, tudása és a közös éneklés élménye se utolsó szempont.

Szerencsére támogatták ezt a kezdeményezést a táncosok, így mára már minden csoportban rendszeressé vált a népdalok tanulása, a már ismert táncrégiókból.

E mellett a tanult tánckoreográfiák dalanyagát is folyamatosan tanuljuk és javítjuk, ha szükséges. Nagyon szépen haladnak a csoportok és egyelőre töretlen a lelkesedésük.