Nemzetközi gála Atlantában

/ Éles Gergő Péter /
eles.gergo.peter képe
A Hungarian Community Church of Georgia (HCCG) szervezete a magyar kultúra, nyelv és oktatás megtartását tűzte ki fő céljául, és fontos szerepet kap a különféle nemzetközi eseményeken való képviselet is. Mindezek mellett igyekszik az USA, mint befogadó ország, azon belül is Georgia Állam határain belül kihasználni a magyarság megismertetésére adódó lehetőségeket.
AINMAINMAINM

Eddigi népszerűsítő munkáik között szerepelt iskolák, óvodák programjain való részvétel, magyar témájú kiadványok megjelentetése, egyházi eseményeken és nemzetközi fesztiválokon történő képviselet. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy az amerikai társadalom minél szélesebb köreihez eljussanak a magyar értékek, úgymint Hungarikumok, történelem, találmányok, hírességek és egyáltalán a szellemiség, amit a magyarság képvisel a mai világban, ezáltal is közelebb hozva az együtt élő népcsoportokat.

Ezen tevékenységek sorában az Atlanta International Night Market (AINM) nevű esemény kiemelt helyet foglal el. A szervezők a közel 5,6 millió fős lakossággal rendelkező Atlanta és környékének hoztak létre egy olyan három napos reprezentatív őszi fesztivált, amelyben a 75 országból származó, igen színes népesség kultúrái találkozhatnak egymással. A nagy szervező munka mögött számtalan önkéntes és a helyi közösségek támogatása áll. A HCCG tagjai minden évben a szervezők között vannak, de részt vesznek népzenei előadásokkal, pavilonnal vagy a magyar konyhát népszerűsítő standokkal egyaránt.

Idén március elején az AINM Alapítvány által került megrendezésre az a gálaest, melyre meghívták a fesztivál támogatóit és az Atlanta környéki nemzetiségi szervezetek vezetőit. A HCCG részéről Tulipán Sarolta, a magyar szervezet társelnöke, tette tiszteletét az illusztris eseményen.

Bemutatták a fesztivál eredményeit, szponzorait, továbbá beszámoltak arról a munkáról, aminek célja, hogy a közösségek erejéből létrehozott fesztivál bevételeiből a közösségekbe vissza tudjon folyni a támogatás, ezáltal biztosítva azok virágzását. Ilyen formán iskolákat, óvodákat segítenek, és az este alatt színpadra szólították azokat a fiatalokat is, akik elnyerték az idei évre a szervezet ösztöndíját. Többször említésre került Magyarország, ami nem véletlen, hiszen az AINM vezetői között egy magyar is helyet foglal. A gála brazil és kínai származású fellépői között jómagam is, KCSP ösztöndíjas küldetésemet ellátva, dudanótákkal képviselhettem a magyar népi kultúrát.