Négy korosztály együtt

A vajdasági Fokos zenekar Clevelandben

/ Patarica Edvin /
patarica.edvin képe
A hagyományőrzés nagyon fontos a diaszpórában élő magyarok számára. A Clevelandben működő cserkész regöscsoport fél évszázados működése alatt mindig törekedett tanitani a fiatalokat, kinevelni a jövő vezetőit, bemutatni táncainkat, népszokásainkat az érdeklődőknek.
TáncTáncKözönségTáncolók

Október 8-án az óbecsei Fokos zenekar vendégszerepelt a clevelandi cserkészházban. Bemutatták otthon gyűjtött, a térségre jellemző zenéjüket, és a clevelandi regösvezetőkkel egy kétórás táncházzal készültek. Örömmel látták, hogy több vajdasági származású Clevelandben élő magyar érdeklődését felkeltette érkezésük. A közönség igen lelkesen fogadta a programot, ami látszott a jelenlévők létszámán (több mint 50 fő), és jókedvén. Az indító kalotaszegi táncot délvidéki énekcsokor, majd dél-alföldi oláhos és csárdás követte. A remek összjáték, a különböző hangszerek alkalmazása, a lendületes program színes összeállítása gyakorlott zenei háttérre utalt. Kiemelkedő része volt az előadásnak, amikor az öt jó hangú fiatal zenész a hangszeres játékkal együtt énekelt. Kiváló hangjukkal még élvezetesebbek voltak a délvidéki népdalok, bizonyítva, hogy népi kultúránk nem a múlté, hanem élő, időálló, örök érvényű.

A táncok közötti kisebb szünetek jó lehetőséget adtak társalgásra, ismerkedésre. A táncház alatt elfogyasztható ételről, italról a résztvevők felajánlásként gondoskodtak. Házilag készített töpörtyű, hagyományos zsíroskenyér, töpörtyűs pogácsa, csak pár ilyenkor szokásos étel, emellett sütemények, kalácsok is az asztalra kerültek. A táncházat mezőségi tánccal zárták. Kicsiktől kezdve idősekig mindenki ropta a táncot a remek zenének köszönhetően.

A többszörösen kitüntetett Fokos zenekar a Vajdaságból jött, de mindenfelé koncerteznek, táncházakban muzsikálnak, tánccsoportokat kísérnek, nem csak a Kárpát-medencében, de európai turnékon is. Céljuk a magyar népzene, különösen a dél-alföldi magyar tamburamuzsika széles körű megismertetése. Amerikába ezúttal kirándulási, baráti alapon jöttek, de tekintettel sikerükre, több helyen is biztatást kaptak egy szervezett körút összeállítására. Reméljük, hamarosan újra halljuk, látjuk őket.

A jelenlévők számát tekintve, elmondhatjuk, hogy van igény a hasonló rendezvényekre. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak akik részvételükkel, otthonról hozott finomságokkal, adományokkal, segítségükkel, vagy bármi módon hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.