Nagyköveti-, konzuli találkozó Borasban - Összeköt minket a csodálatos magyar nyelvünk, magyar kultúránk!

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. október 14-én, 17 órakor a stockholmi Magyar Nagykövetség képviselői, Makkay Lilla nagykövet asszony, Szabó Balázs konzul és dr. Thuróczy Zoltán MKD diplomata tájékoztatót és konzuli estet tartottak Boråsban. A magyarság kérdéseivel foglalkozó találkozót, fórumot a Boråsi Magyar Egyesület szervezte. Az egyesület elnöke Dézsy Ildikó. Az estet a Kőrösi Program ösztöndíjasaként kezdtem egy dallal, majd a fórum után egy operett csokrot adtam elő. T. Péter Norbert szaxofonos, színvonalas előadásával zárta az estet. A találkozón szó volt aktuális témákról, a magyar közösség és a nagykövetség együttműködéséről, Magyarország és Svédország kapcsolatáról.
Nagyköveti találkozóNagyköveti találkozóFerencz Orsolya ösztöndíjas - operett műsorNagyköveti találkozó - Boras

Makkay Lilla nagykövet asszony nyitotta meg a fórumot. Beszédében örömét fejezte ki, hogy folyamatos együttműködés és párbeszéd alakult ki a svédországi magyar közösség és a nagykövetség között. Látogatásuk annak a sorozatnak a része, amelynek keretében felkeresik a Svédország különböző településein működő magyar szervezeteket. Nyitottsággal, együttműködési szándékkal szeretnének hozzájárulni a jövőben is ahhoz, hogy ez a kapcsolat tovább erősödne.

A nagykövet kíváncsian tekintettek arra, hogy milyen a magyar közösség, a mai egyesületi élet Svédországban, annak tudatában, hogy megváltoztak az elmúlt negyed évszázadban a kommunikációs lehetőségek, az utazási lehetőségek és az óhazával való kapcsolattartás.  Sokkal több lehetőség van manapság rokonsággal, barátokkal, hazai szervekkel, intézményekkel, szervezetekkel kapcsolatokat tartani. Kulturális igényeinket is nap, mint nap ki tudjuk elégíteni. Makkay Lila beszélt Magyarország és Svédország virágzó kereskedelmi, gazdasági, védelmi és katonai kapcsolatáról. Szerinte ez erős alap a két ország közötti jó viszonynak, annak ellenére, hogy vannak aktuális problémák, amelyek azonban csupán néhány kérdést érintenek.

Szabó Balázs konzul, a konzuli szolgálat különböző típusairól beszélt, és arról, milyen módon nyújtanak segítséget. A nagy távolságok ellenére postai úton történő ügyintézés útján és telefonos elérhetőséggel is tudnak segítséget nyújtani, hétfőn, szerdán és pénteken van ügyfélfogadás, akár külön időpontokban is, a nagy távolságok miatt. A munkájuk nagy szelete a fiatal magyar állampolgárokkal kapcsolatos ügyintézés, az újszülött gyermekek anyakönyvvezetése, házassági anyakönyvvezetés, halálesetek-, válások-, útlevelek ügyintézése, külföldi lakóhelyek bejelentése. Emellett feladatkörük a magyar állampolgárság, honosítás a határon túli magyarok számára.

Nemzetpolitikai kérdésekkel is foglalkozó Thuróczy Zoltán magyar közösségekért felelős diplomata is szólt a jelenlevőkhöz. Mint mondta: az egész világ magyarsága támaszkodhat az anyaországra. Az otthoni 10 millió magyar mellett vannak határon túl is élő magyarok, akár tömbmagyar területen, akár szórványban vagy diaszpórában élő kisebbségként. Kijelentette: „Fontos az, ahol magyarok élnek, vagy valaha éltek, a magyar kultúra nyomai megmaradjanak, és ezeket ápoljuk.” Már vannak 3. generációs magyarok is a diaszpórában, akik egyre inkább apadó forrást jelentenek a magyarság számára, egyre kevésbé lehet őket közel tartani a törzs magyarsághoz. „Mindenképpen feladatunknak tekintjük azt, hogy érezzék a kapcsolatot a magyar kultúrával, járjanak magyar közösségekbe, ez az ő lelküket emelje és tartsa őket magyarnak. Mi, akik a magyar külszolgálatban dolgozunk, fontosnak tartjuk, hogy mindig 15 millió magyart képviseljünk. Mindenki számít, aki magyarul beszél, gondolkodik és álmodik.” – mondta a diplomata.

A nagykövetség hangsúlyozta, hogy nem csak konzuli szempontból, hivatalos ügyekkel kapcsolatban fordul a magyarság felé. Kiemelték, hogy kulturális igényekkel, gondolatokkal, elképzelésekkel lehet hozzájuk fordulni. A magyar szervezetekkel való személyes találkozásokra, beszélgetésekre van szükség, fórumokra. Ezeken kívül szeretnék megszólítani, azokat is, akik nem vesznek részt a magyar szervezetekben. „Minden magyar érezze a felelősséget minden magyarért a különbözőségek ellenére is. Mindig azt kell keresni, ami összeköt minket: a csodálatos magyar nyelvünk, a magyar kultúránk.”

Ezt követően lehetett kérdéseket feltenni Makkay Lilla nagykövet asszonynak, Thuróczy Zoltán tanácsosnak és Szabó Balázs konzulnak.

Jó volt jelenlevőként látni, amint a közönség is nyitottan fordult a nagykövetség felé, sok kérdés, téma felmerült. Új ötletek adódtak, miként lehetne még aktívabbá tenni a magyar közösséget, hogyan tudnánk megmutatni magyar kultúránk egy szeletét a svéd lakosságnak is.

A fórum a magyar operett gyöngyszemeivel zárult, Ferencz Orsolya Kőrösi Program ösztöndíjas előadásában: Kacsóh Pongác Francia királykisasszony dalával, Lehár Ferenc Vilja dalával, a Messze a nagy erdővel, a Csárdáskirálynő híres Szilvia belépőjével és egy gyönyörű dallal, a Fogolyénekkel. Az énekhang mellett nem hiányozhatott a hangszeres előadás sem. A hét éve Svédországban élő Tarcsi Péter Norbert kiváló előadását hallhattunk, tenor és szoprán szaxofonon. Világhírű örökzöld melódiák csendültek fel.