Muzsikás Együttes a finnországi JuuriJuhla Népzenei Fesztiválon

/ Albertné Joób Emese /
albertne.joob.emese képe
Finnországban adott koncertet az 50 éves Muzsikás Együttes. A teltházas rendezvényt követően táncházzal ünnepelt a finnországi magyarság, és a magyar népzenéért rajongó finn közönség.
Muzsikás Együttes teltházas koncertje FinnországbanA koncert megalapozta a táncház hangulatátIlkka Heinonen, Albertné Joób Emese, Veress ZoltánAmb.Breuer Klára,Szabó Endre a Liszt Intézet igazgatója, Joób Emese KCSP ösztöndíjas és a finnországi magyar kultúrát művelő táncosok és muzsikusok

Jubileumi koncertet adott a Muzsikás Együttes a szintén jubileumi, 20 éves JuuriJuhla Népzenei Fesztiválon Espoo városában, a 20 éves Sellosali Koncertközpontban 2023. április 15-én a fesztivál záróeseményeként. Az eseményt megelőzően Henna Salo, a Sellosali produkciós igazgatója mondott köszöntő beszédet finn és magyar nyelven. A Magyarországot második hazájaként szerető Henna Salo köszöntötte Breuer Klára nagykövet asszonyt, a közönséget, röviden bemutatta a nagy múltra visszatekintő Muzsikás Együttest, majd megköszönte a Magyar Művészeti Akadémia valamint a Liszt Intézet anyagi- és szervezésbeli támogatását.  A Muzsikás Együttes Sipos Mihály (hegedű), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Hamar Dániel (nagybőgő, gardon, dobok), Éri Péter (brácsa, kontra, furulyák, mandolin), Kacsó Hanga énekessel, és Berecz István néptáncossal kiegészülve bő egyórás, változatos műsort adott elsősorban erdélyi, moldvai és észak-magyarországi népzenével, más-más duó- trió- és kvartett-felállásokban, különféle hangszerekkel. A koncert sikerét jelezte a 400 fős közönség vastapsa, amely a Finnországi koncertéletben kivételesnek számító két ráadást is követelt.  A koncertet követően moldvai- és gyimesi csángó táncház várta a közönséget a Sellosali aulájában helyi zenészek Joób Emese, Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas, népzenész (koboz, ének), Veres Zoltán (koboz, furulyák) és Ilkka Heinonen (nagybőgő, gardon), valamint Gazdag Béla néptáncpedagógus vezetésével. A táncházban várakozáson felüli számban mintegy 120–150 ember vett részt, és legalább 80–100-an maradtak még, és nézték a táncosokat a galériáról. A koncertet követő napon Breuer Klára nagykövet asszony díszebéden látta vendégül a fellépőket és Henna Salo programigazgatót, akit joggal tekinthetünk kulcsfigurának az Együttes finnországi vendégszereplésének előkészítésében és biztosításában.