Mónus József Hagenben

/ Pacsura Dávid István /
pacsura.david.istvan képe
Bizonyára sokak számára ismerős Mónus József – a "Fehér Farkas" neve. A magyarországiak a nyár folyamán élőben is meggyőződhettek páratlan tudásáról. Számtalan elképesztő lövő teljesítménye sorát gazdagítja az Egri vár faláról, mintegy 200 méterről leadott lövése, amely tökéletes pontossággal ért célt.
Fogadás az állomásonFelidegelés70 méterre a célElőadás

Mónus József látogatott el a hageni magyarokhoz. Az életét, a világ legjobb harci íjász címéig vezető útja mérföldköveit, egy „rendkívüli történetet” ismerhetett meg a kíváncsi hallgatóság. Már érkezésének körülményei is egy igazán elkötelezett emberre engedtek következtetni. Annak ellenére, hogy autóval tervezett útját végül vonattal kényszerült megtenni, lelkesedése, türelme és emberségessége a hosszú utazás ellenére is töretlen maradt. A hageni vasútállomásról egyből a Vadrózsa próbatermébe sietett, ahol azonnal nekilátott felidegelni a saját kezűleg készített és dekorált íjakat, majd a publikumnak egy közeli sportpályán magyarázta el és szemléltette az íjászat ,,művészetét”. Körülbelül 70 méter távolságból adott le célzott lövéseket egy domb mögé letett almára, melynek a pontos elhelyezkedését nem is ismerhette. Mesterien elkészített nyílvesszői a célt 30 cm sugarú körben közelítették meg. Mónus József többször is hangsúlyozta, hogy a biztos találat nem kifejezetten a technikai tudáson múlik, a gyakorlás folyamata közben meg­szerzett tapasztalatai berögzültek az évek alatt, így számára a mentális felkészültség még nagyobb jelentőséggel bír a versenyek, s bemutatók közben.

Ezután egy 2 és fél órás előadást hallgathatott meg a közelről és messziről jövő, nagy számban összegyűlt közönség. Legnagyobb sikereiről, elismeréseiről vetített le felvételeket, mutatott látványos képeket, és osztott meg érdekes adatokat, tényeket a legkülönbözőbb korú, feszülten figyelő hallgatósággal.  

Az előadás után az érdeklődők közvetlen, családias hangulatú beszélgetésen vehettek részt és tudhattak meg további részleteket, érdekességeket Mónus József mindennapi életéről, a versenyeket megelőző felkészülési időszakról és utazásairól. Beszélt nem csak a múltról, hanem az előtte álló év terveiről is. Így igen sok helyen újabb rekordok megdöntése és felállítása várható majd. Fehér Farkast a magyar lobogó népszerűsítése, a magyar történelem nagy harcosai, és a magyar szabadság megvívásában elévülhetetlen cselekedeteket véghez vitt magyar hazafiak tettei motiválják abban, hogy rekordjai és versenyein elért eredményei által a magyar lobogót megismertesse az egész világgal. Teszi mindezt politikai, pénz- és kapcsolati tőke híján, pusztán elért eredményeivel, a győztes jogán.