Ministránskirándulás Oberhausenben

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
Ha október 3., akkor ministránskirándulás! A német egység napja ugyanis munkaszüneti nap, így jó lehetőség egy csapatépítő programra. Az elmúlt években kialakult az a hagyomány, hogy ezen a napon mennek kirándulni a Kölni Katolikus Magyar Lelkészség különböző templomaiban szolgáló magyar ministránsok.
Az akváriumbanAz akváriumbanTeknősFotó a Legó zsiráffal

Idén Oberhausenbe látogattunk el a ministránsokkal és szüleikkel, hogy megnézzük Németország legnagyobb, vízi élőlényeket bemutató akváriumát. Ezt követően a Gasometer nevű kiállítóközpontban "A természet csodái" című fotókiállítást tekintettük meg.   

A Sea Life akváriumba belépve olyan élményben volt részünk, mintha egy láthatatlan búvárpalackot kaptunk volna, amelynek köszönhetően a víz alatti színes élővilágot csodálhattuk meg. Különleges halak, teknősök, ráják, cápák, de természetesen felsorolni nem is lehet írásban a sok állatot, amit láttunk, hiszen több, mint 130 faj 5000 lakójának ad otthont a körülbelül 2 millió liter víz. Fantasztikusak az üvegfolyosók, amiken átmehet az ember, miközben fölötte és mellette hatalmas halak úsznak el, érdekes, a témához kapcsolódó, interaktív feladatokat oldhatnak meg a gyerekek, de talán a legizgalmasabb a cápaetetést megnézni.

A finom ebéd elköltése után a Gasometerben szintén rendkívüli élmény várt minket. A hatalmas ipari múlttal rendelkező gázmérő torony már kívülről is felkelti az ember érdeklődését. Az épületen belül olyan lenyűgöző természetfelvételekből készült kiállítást láthattunk, amelyek az élővilág különböző pillanatait rögzítették, és rávilágítottak bolygónk természeti gazdagságára.

A kiállítás csúcspontja a hatalmas, 20 méteres Föld, amely egy 100 méter magas sötét térben helyezkedik el. A Föld élethű mása, amely forog, és közben bemutatja az éjszaka-nappal változását, a felhők mozgását. A tér azt a benyomást alakítja ki a látogatóban, mintha az űrből látnánk a Földet, megfigyelhetjük annak különböző arcait. A földre fekve, egészen megnyugtató elnézegetni a gigantikus glóbuszt. Az épületben található panorámalift lehetőséget adott, hogy az installációt felülről is megcsodáljuk, egészen messziről. Emellett kimentünk, és a torony tetőteraszáról, mint egy kilátóból körbepásztázhattuk a környező tájat.

A program sűrű és kimerítő volt, de mindenképpen élményekben gazdagon tért haza mindenki. A kirándulás sikeresen kiszakított minket a hétköznapi környezetünkből, és elvitt minket messzi tájakra, olyan helyszínekre és élőlények közé, ahova talán sosem jutnánk el. Amellett, hogy, mint egy nyaralás teljesen feltöltött szellemileg, ráirányította figyelmünket arra, milyen szép világot teremtett nekünk a Gondviselő, amiért hálával tartozunk, de felelősséggel is, hogy vigyázzunk rá.

A kirándulás élményét jobban átadják a képi felvételek, mint az írás. Így érdemes a programról készült videót ide kattintva megtekinteni.

 

 

Fotók: Mustos Edit