Mindennapok a Brisbane-i Magyar Iskolában

Első hetek Ausztráliában

/ Sulik Barbara /
sulik.barbara képe
A hosszú utazást követően végre elkezdődött a munka. Az első hetek ismerkedéssel, feladatmegbeszéléssel, előkészületekkel zajlottak, és gyorsan az események sűrűjében találtam magamat. Könyvmoly vetélkedő, Anyák napja, és gyereknap követték egymást az iskolai napokon.
Iskolai foglalkozásKönyvmoly vetélkedő kisfilmjének megtekintéseTörp keresés a városbanAnyák napi ajándékok

Olyan távolinak tűnik már a nap, amikor aggodalommal, vegyes izgalommal elindultam Ausztrália felé. A tennivágyás, az ismeretlen vonzása, és az a pár kedves beszélgetés, amit mentoraimmal folytattam, indított el az úton és lett társam, több mint 15 ezer kilométeren át.

Az első hetek a két helyszín és feladatok megismerésével teltek, elsőként a Brisbane-i Magyar Iskola, majd a Maroochy Közösségi ház égisze alatt működő Hungarian sing and playgroup keretében.

Az április tervezéssel, ötleteléssel, munkaterv összeállításával, a gyerekek és felnőttek szintfelmérésével zajlott. Mostanra elmondhatom, megtaláltam a helyemet.

Az iskolában jelenleg a „nagyok” csoportját vezetem, tanítok, aktívan segédkezem programok szervezésében, kézműveskedésben, és online felületek kezelésében is. Érkezésemkor zárult a Könyvmoly vetélkedő első fordulója, sor került az eredményhirdetésre, és a nyeremények beváltására is.

A gyerekek izgalmas kalandokat élhettek át, miközben törpöket kerestek, és szabadítottak ki egy térkép és egy applikáció segítségével Brisbane utcáin, vagy amikor a helyes válaszokat keresték a szabadulószobában. A nagy sikerre való tekintettel a 2. fordulót is meghirdettük, hasonlóan az első fordulóhoz, korosztályonként. Célunk az olvasás népszerűsítése, és a magyar nyelv megszerettetése. A versenyt játékos vetélkedő zárja majd 2023. szeptemberben. Májusban iskolai időben jutott idő az anyák napi készülődésre, és egy szívet melengető műsor összeállítására is. Meglepetésemre, én mint anyuka is kaptam „ízelítőt” az első ausztrál anyák napján. A hónap végén mi tanárok is készültünk, és megünnepeltük a gyereknapot játékokkal, egy kis „fordított” nappal.