Mesék – balladák – divat – néptánc – Bécs

Aurora FolkGlamour divatbemutató, avagy a magyar népmesék és balladák életre kelnek

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
Varázslatos világba pillanthattak bele azok, akik 2020. március 6-án jelen voltak a Naprafogók Bécsi Magyar Néptáncegyüttes és Németh Hajnal Auróra közös produkcióján, az „Aurora FolkGlamour” divatbemutatón.
Aurora FolkGlamour divatbemutatóAurora FolkGlamour divatbemutatóAurora FolkGlamour divatbemutatóNémeth Hajnal Auróra és Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna

A bécsi székhelyű Napraforgók - Bécsi Magyar Néptánc és Népzene Egyesület 1999-ben alakult néhány lelkes, táncolni vágyó bécsi magyar lány kezdeményezésére. Kezdetben a Kárpát-medencében fennmaradt leánykarikázók és hozzájuk kapcsolódó énekek alkották a csoport repertoárját. Erre utal a tánccsoport neve is, hiszen a lánytáncok forgási iránya, mint ahogy a napraforgó virága is, többnyire követi a Nap útját az égen. Azóta számos táncos lábú fiú is csatlakozott az együtteshez, amely a leánykarikázók mellett mára a Kárpát-medence páros- és férfitáncainak ápolását is feladatának tekinti. A tánccsoport tagjai a Kárpát-medence különböző részeiről, Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból, valamint Ausztriából származnak. Korukat, foglalkozásukat, nyelvi és kulturális hátterüket tekintve sokfélék, de összeköti őket a magyar néptánc-hagyomány és népzene szeretete. Céljuk a Kárpát-medence különböző táncainak, énekeinek autentikus formában történő elsajátítása, rögtönöző alkalmazása és bemutatása.(forrás: napraforgok.at)

Németh Hajnal Auróra az „Aurora FolkGlamour” megálmodója sok művészeti ágban alkot: szobrokat, installációkat készít, színházi és fesztivál díszleteket tervez, kivitelez, performanszokat rendez, egyedi ékszer és ruha kollekciókat hoz létre, üvegablakokat fest. Alkotásaiban az iparművészet, a képzőművészet, a klasszikus üvegfestészet és a magyar népművészet elemei is visszaköszönnek. 2016-ban egy fényképész csapat inspirálására – akik ruháiról készítettek fotósorozatot – született meg az Aurora FolkGlamour design. A gyűjtemény autentikus magyar népviseletek, és azok újragondolásából született ruhák, ékszerek, kiegészítők tárháza, rábaközi mintáktól a kalotaszegi motívumokig.

A divatbemutatón Németh Hajnal Auróra által megálmodott univerzumot a Napraforgók Néptáncegyüttes a 72. számú Széchenyi István Cserkészcsapat tagjaival kiegészülve előre kiválasztott magyar népmesék, balladák és a néptánc segítségével keltette életre. Az előadást egy mesélő vezette végig, minden új kép előtt bemutatva a történetet. Az este folyamán 8 mesét, balladát, legendát mutattak be közös alkotásként, teljesen más perspektívából: kombinálva a táncot, az éneket, a zenét és a divatot, miközben mindegyik magyar gyökerekből táplálkozik. A produkció során Németh Hajnal Auróra ruha- és ékszerkölteményei, valamint az azokat bemutató táncosok olyan ismert magyar balladákat, népmeséket és mondákat keltettek életre, mint: Wass Albert: A teremtés története, Kádár Kata - székely népballada, Görög Ilona - rugonfalvi ballada, Emese álma - magyar legenda, Gyimesi imák, A halálra táncoltatott fiú - gyimesi legenda és a Mátyás király és az okos lány magyar népmese.

A bemutató után Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna magyar néprajzkutató, a népi balladák szakértője készített interjút Németh Hajnal Aurórával. A beszélgetés során azonnal kiderült, több évtizedes ismeretség, barátság, tanár-tanítvány kapcsolat köti össze őket. A kérdések és válaszok során a közönség megismerhette Németh Hajnal Auróra életútját, betekintést nyerhetett a tervező, rendező sokszínűségébe, amely az installáció-, díszlettervezéstől, a performanszok, esküvők rendezésén át az egyedi ékszer és ruhakollekciók, szobrok, szabaduló szobák megalkotását is magában foglalja. A dialógus által a jelenlévők rálátást kaptak arra, hogy a magyar balladák, legendák világa, a magyar motívumok hogyan épülnek be az Aurora FolkGlamour alkotásokba.

A divatbemutató előtt a Napraforgók táncosai, Füzék György és Kassai Zsuzsanna néptáncoktatók várták a gyermekeket táncházba, majd a FolkGlamour produkció után a felnőtteket is. A talpalávalóról Németh Dénes és zenekara gondoskodott.

A táncházra és a performanszra érkezett közönség komplex élménnyel távozott, egyszerre volt színházi, folklór élmény és divatbemutató számukra. A látványvilág, a zene, a tánc még sokáig tovább fog élni a gondolatokban és biztos lesznek olyan bátor hölgyek, s talán férfiak is, akik ez az este után egy régi ékszert, órát, szalagot vagy egy népi viseleti darabot beépítenek a mindennapi öltözködésükbe, ruházatukba.