Megkezdődtek a magyar néptánc és nyelvi órák Dallasban

/ Kocsis Zsófia /
kocsis.zsofia képe
A dallasi magyarok számára minden nyáron lehetőség nyílik, hogy néptáncot tanuljanak, illetve, hogy a magyar nyelvkészségüket fejlesszék. Idén, a KCSP-nek hála, mindkettő megvalósulhat. Kocsis Zsófia, a dallasi ösztöndíjas, minden péntek este szatmári néptáncot tanít, majd szombat délutánonként a kezdőknek tart magyar órát.
Kezdő magyar óraKözép-haladókPénteki néptáncPénteki néptánc

Bár a dallasi magyar közösség nem a legnagyobb az Egyesült Államokban, de annál lelkesebb. Minden évben szerveznek egy nyári "tanfolyamot," amikor szombat délutánonként magyar nyelvet tanulhatnak, illetve péntek esténként táncolhatnak. Az idei év különleges, hiszen néhány év kimaradás után, végre megint van táncóra! 

A péntek esti tánc órák nagyon hangulatosak szoktak lenni. Egy igazi táncstúdióban vannak, ahol parketta és hatalmas tükrök várják az embereket. Hangulatos kis asztalok mellé lehet  leülni a szünetekben, ahol mindenki felfrissülhet az általuk hozott finomságokkal. Érdekesek ezek az estek: különböző korosztályok és változatos tánctudás keveredik. Van, aki már régóta táncol, még anno Magyarországon is járt néptánc együttesbe, de van olyan, aki életében először hall magyar népzenét. Különleges élmény ilyen vegyes társaságot tanítani, hiszen nem csak magyarul kell mondani az instrukciókat, hanem angolra is le kell fordítani néha. Többen vannak a részvevők között, akik gyökereikben nem magyarok, hanem a férjükkel, feleségükkel együtt jönnek táncolni. A csapat nagyon tanulékony, és hihetetlen lelkesek! Előfordul, hogy közel másfél órát kell vezetniük a délutáni nagy forgalomban, hogy eljöjjenek! Minden órán szánunk időt arra, hogy egy-egy népdalt megtanuljunk, átismételjünk. Egészen modern módon megy a daltanulás, hiszen a 21. században élünk, így nem elég csak hallás után tanulni a dalokat. Amikor az első dalt tanultuk, mindenki gyorsan előkapta a telefonját, kikereste gyorsan és a képernyőről nézte a szöveget. Kicsit szürreális élmény volt így énekelni, bár érthető volt, főleg azok miatt, akik nem beszélnek magyarul. 

Szombat délután kettőtől magyar nyelvleckéket tartunk egy templom tantermeiben. Jelenleg három csoport van: kezdők, közép-haladók, és haladók. A kezdő csoportban főleg olyanok vannak, akik a párjuk miatt vannak ott, vagy az egyik szülő magyar és szeretne még többet tanulni. Ők "nem beszélni madzsar," "csak edzs kicsi." Vagy talán még ennyit se. Többször jártak már Magyarországon, de a köszönéseken túl még nem sok mindent tudnak. Nagyon lelkesek, hiszen mindent, amit csak tudnak, magyarul mondanak. 

A közép-haladó csoportban olyanok vannak, akik tudnak beszélni magyarul, ha nagyon megerőltetik magukat, de nehezen jön a nyelvükre a szó. Ők sokkal többet értenek magyarul, mint amennyit tudnak mondani. A haladó csoport anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet, de ők sokkal többet foglalkoznak a nyelvtannal és a miértekkel.

A sok nyelvtan közben mindig van egy kis szünet. Ilyenkor jó látni, ahogy az apró gyerekek együtt játszanak, a felnőttek beszélgetnek az eddig tanultakról, az eddigi élményeikről. Jó ilyenkor végig nézni a zsibongást. Most még nem nagy a létszám, de elvileg ez a jövőben nőni fog és remélhetőleg egyre nagyobb hangzavar lesz a szünetben!

Mindenkit szeretettel várunk a péntek esti tánc órákon PJ's Dancetique-ben (940 E Belt Line Rd. Ste 132, Richardson, TX 75081) és a szombati nyelvleckéken (Bedford Church of Christ - 2401 Bedford Road, Bedford, TX 76021)