Megemlékezést tartottak Bécsben az aradi vértanúkról

/ Kőrösiné Forgó Ilona /
korosine.forgo.ilona képe
A Nemzeti Gyásznap révén az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek 2022. október 6-án a Bécsben élő magyarok az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala szervezésében. Az emelkedett hangvételű rendezvényen a kivégzéshez vezető események felidézése után szívhez szóló éneket hallottunk hegedűszóval kísérve az aradi vértanúkról.
Megemlékezést tartottak Bécsben az aradi vértanúkrólMegemlékezést tartottak Bécsben az aradi vértanúkrólMegemlékezést tartottak Bécsben az aradi vértanúkrólMegemlékezést tartottak Bécsben az aradi vértanúkról

Az 1848-49-es szabadságharc emlékére készült gyönyörű fa dombormű előtt került sor a magyar történelem egyik legszomorúbb napját felidéző rendezvényre, melyet Mentsik Szilvia, a Kerekasztal elnöke nyitott meg a 13 vértanú magyar történelemre gyakorolt mély hatását hangsúlyozva.

Kilyénfalvi Gábortól, a Kerekasztal alelnökétől és a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület vezetőjétől korabeli idézeteket hallhattunk Kossuth Lajostól, Görgey Artúrtól és Haynautól, melyek a szabadságharc végének szomorú eseményeit jelenítették meg.

Ezt követően Hoffmann Máté, a Délibáb tánccsoport tagja emlékezett meg hőseinkről rövid képekkel illusztrált előadásában, ahol felidézte az 1848-49-es szabadságharc eseményeit, a leverését követő brutális megtorlásokat, valamint a 13 aradi vértanú szerepét és tragikus haláluk körülményeit.

A műsort méltóképpen zárta az Aradi vértanúk balladája Rozs Péter, Kilyénfalvi Gábor és fia, Botond előadásában, amit minden jelenlévő meghatódva hallgatott, és amely átadta a szabadságharcot lezáró tragédiát.