Megemlékezés a Magyarországról elűzött németekről a Müncheni Főkonzulátuson

/ Várnagy Andrea /
varnagy.andrea képe
A februári hónap megtisztelő felkéréssel kezdődött számomra a Keleti Németek Házában, a Magyarország Müncheni Főkonzulátus által szervezett eseményt négykezes zongorajátékunkkal színesítettük partneremmel, Szekrényessy Csanáddal, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójával.

 

Idén tíz éve, hogy a magyarországi németek elhurcolásának emléknapját a Magyarország Müncheni Főkonzulátusa a Keleti Németek Házával (HDO) együttműködésben rendszeresen megszervezi, amelynek létesítéséről 2012-ben hozott határozatot az Országgyűlés. A megemlékezésen köszöntőt mondott Tordai-Lejkó Gábor főkonzul, a Bajorországba akkreditált konzuli testület doyenje, Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, és Dr. Petra Loibl, Bajorország kormányának kitelepített és elüldözött németekért felelős kormánymegbízottja.

Az emléknap – a 20. századi, hányattatott sorsú magyarországi németség viszontságait felidézve – rávilágít a jelenkor támogató kormányzati nemzetiségpolitikájára, valamint a magyarországi németség ismét virágzó kultúrájának egy-egy aspektusára. Idén a szőlészet és a borászat került a fókuszba. Az esten a múltról Prof. Dr. Andreas Otto Weber, a Keleti Németek Házának igazgatója tartott történeti előadást, a jelent pedig a Villányi Borvidék jeles képviselői, Gere Zsolt, Neuperger Balázs, és Fröhlich Tamás mutatták be.