'56-os megemlékezés Niagara Falls-ban

„1956 kőszikla és csillag, aminek fényes útját követjük.”

/ Bodnár Erika /
bodnar.erika képe
Niagara Falls magyarsága gyászba borult október 21-én, tisztelettel emlékezett meg a történelmi múltunk hőseiről, mert szükség van hőseinkre és szükség van példaképeinkre.
Kedves vendégekSzigeti Máté, Fülöp Gyula, Varga István, KMKT regionális elnök; Szőke János, az Árpád Ház elnöke, Bandura József, Wellandi Magyar Ház elnök, Barna János ceremóniamester, dr. Grezsa István miniszteri biztos, Bodnár Erika (KCSP), Laky-Takács Péter konzulBudapest képekben régen és ma, terem dekoráció1956 Memorial - The Hungarian Exodus kiállítás, köszönet a Rákóczi Alapítványnak

Magyar történelmünk legszomorúbb ünnepére alázattal, elcsendesüléssel és nagy odaadással készültünk. A korábbi évek alapján, folytatva a szép hagyományt, nagyon gazdag és tartalmas műsort láthattak a megjelentek a Niagara Falls-i Árpád Parkban. Szőke Maggi, első generációs magyarként alázattal őrzi és gyakorolja a hagyományainkat, így már a műsortervezést is nagy gondossággal végezte, finom érzékenységgel kombinálta a szavalatokat, beszédeket és a zenei darabokat.

Megtisztelt bennünket jelenlétével Dr. Grezsa István miniszteri biztos, aki ünnepi szónokként történelmi áttekintésében hangsúlyozta: 1956 az igazság kimondásáról szól, ehhez való ragaszkodásunk kötelességünk és Isten adta jogunk. Beszédében kiemelte,hogy a barikádokon elveszett hősök teremtették meg mai szabadságunkat, ez a hétköznapi hősök forradalma volt, tanuljunk példájukból! Végül megköszönte a résztvevő magyaroknak, hogy ilyen szép számban megjelentek, ápolják és őrzik a hagyományainkat.

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben.” - írta a Nobel-díjas francia Albert Camus 1957-ben. Dr. Laky Takács Péter konzul/nemzeti összekötő diplomata (torontói konzulátus) ezzel a Camus-idézettel kezdte megható ünnepi beszédét, melyben arra bíztatta a résztvevő magyarokat, hogy őrizzük meg, adjuk tovább 56 szikráját és tovább éltessük dicső magyar múltunkat a következő generációkon keresztül.

A kiválasztott költeményeket Kauremszky Magda, Laczko Tibor, Barna János szavalták el, akik büszkeséggel álltak fel a pulpitusra. Versmondásuk emelte a műsor fényét. Szigeti Máté, felesége Anita és Fülöp Gyula előadásában hallhattuk Chopin és Weiner Leo műveit az est folyamán.

Lukács Tibor úrral és Szőke Maggival kiegészülve, a Rákóczi Alapítvány jóvoltából sikerült Niagara Falls-ba  elhozni az "1956 Memorial - The Hungarian Exodus" kiállítás anyagát, melyet a környéken élő magyarság is megtekinthetett. Így betekintést nyerhettek az 1956-os menekültek történetébe. Érdekes volt látni szép fővárosunkat az "Akkor és Most" képes tablókon. A kiálltás népszerű és sikeres volt.

A torontói konzulátus révén láthatta, hallhatta a hallgatóság Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 23-i ünnepi beszédét.

A szép és egyedi dekorációval díszített helyszínen 62 mécses jelezte az eltelt évek számát, a virágok nemzeti színben pompáztak.

A megható ünnepséget követően nagyvonalú vendéglátásra került sor, melyre a készülődést már napokkal azelőtt elkezdődött. A  vendégsereg csodás ételekkel volt elkápráztatva.

Az est családias beszélgetéssel zárult, a jelenlévő több generáció együtt emlékezett meg a hősökről, saját történeteiket mesélték el és így végül is méltó módon emlékezett az itteni magyarság nemzeti ünnepünkre. Megható volt több ezer kilométerre Magyarországtól azokkal az emberekkel ünnepelni, akik részt vettek a forradalomban és emiatt menekülniük kellett, majd a kanadai diaszpóra magyarjaivá lettek.