Megemlékezés Jánossomorja-Andaunál

„Amerre menekültünk…”

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
Idén is közös megemlékezést tartott az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala, az „Europa’’-Club, Magyarország bécsi Nagykövetsége, a Balassi Bálint Művelődési Ház és Jánossomorja Város Önkormányzata Jánossomorja-Andaunál.
Dr. Smuk András beszédeMoson-Szél Kulturális Egyesület Délibáb KultúregyesületDélibáb Kultúregyesület

Az Andauba vezető út mentén álló emlékművet 2011-ben hozták létre Dr. Smuk András, az „Europa”-Club elnökének kezdeményezésére, aki maga is itt hagyta el Magyarországot 10 éves korában. Az emlékmű azon személyek előtt tiszteleg, akik a megtorlás elől menekültek, valamint azokra emlékeztet, akik önzetlenül nyújtottak segítséget. A műsort Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház színművésze nyitotta meg Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versével, majd Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere mondta el köszöntő beszédét, megemlítve Dr. Smuk András szerepét abban, hogy ez az emlékmű létrejöhetett, valamint hogy a menekülni kényszerültekről is megemlékezhetünk. Lőrincz György beszédét Dr. Smuk Andrásé követte, aki köszönetet mondott, hogy idén is van lehetőség a megemlékezésre, egyúttal kiemelte a szülőhaza fontosságát. Ezt követően a Moson-Szél Kulturális Egyesület irodalmi összeállítása hangzott el, Magyarország bécsi nagykövetségének nevében pedig Dr. Eperjesi Zoltán diplomata mondott beszédet, aki hangsúlyozta a nagykövetség szerepét 1956-ban, valamint az osztrákok segítőkészségére hívta fel a figyelmet.

A műsor a Délibáb Kulturális Egyesület előadásával folytatódott, akik énekekkel és citerajátékkal készültek. Az énekben közreműködött Fazekas Csilla, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa is. A megemlékezés az emlék-kopjafa koszorúzásával zárult.